Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνάντηση Τσίπρα – Βούτσιτς – ”Υπάρχει λύση για τα Σκόπια, μόνο αν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα”

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Στην κοινή συνέντευξη τύπου το θέμα ”μονοπώλησε’ το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τον Αλεξάντερ Βούτσιστς να σημειώνει πως υπάρχει λύση, μόνο αν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα. 

«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης (…) ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Κοτζιάς) θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιστς. Όπως πρόσθεσε, «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων».

Για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γείτονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών, στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στον νέο πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της (ΠΓΔΜ) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα την ονομασίας».

Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος ανέφε :«Ήθελα να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Για την κυβέρνηση των Σκοπίων υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα»,και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό».

Πάντως, ανέφερε πως δεν θέλει να ασκήσει κριτική στους προκατόχους του και σημείωσε πως η Σερβία, πλέον, θα κοιτάει τα συμφέροντά της και παράλληλα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε