Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή από την 1η Κυριακή και τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή από την 1η Κυριακή και τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα

Την προοδευτική διακυβέρνηση είχε ως αφετηρία ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του (14.04.2022) ομιλία για την έναρξη του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έφτασε η ώρα της πολιτικής αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Μάλιστα, αφού δεσμεύθηκε ότι θα μπουν «στο χρονοντούλαπο» όλες οι αντιλαϊκές, αντιεργασιακές, αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρουσίασε τις 5+1 άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις:

  1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
  2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.
  4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης.
  5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με στροφή σε υπηρεσίες και προϊόντας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας «να ανοίξουν τα χαρτιά τους» ώστε να ξεκινήσει προγραμματική συζήτηση για την συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης. «Εμείς θα είμαστε κορμός και θεμέλιο αυτής της κυβέρνησης, η Ιστορία όμως δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε η βασική αλλά όχι η μοναδική, δύναμη, απλώνουμε το χέρι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου τις καλούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας χώρισαν και μας πληγώνουν. Να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση διότι αυτό απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία, αυτό είναι το χρέος μας. Τους καλώ όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους».

Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο κύβος ερρίφθη, πάλι σε εμάς έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από τα δύσκολα – η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας». Μάλιστα εξέφρασε , την βεβαιότητα ότι «θα είμαστε πρώτη δύναμη στις κάλπες της απλής αναλογικής», ενώ επισήμανε ότι: «Πλέον είμαστε έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι».

Από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλειψε το στοιχείο της αυτοκριτικής για πλευρές που ξέφυγαν από την προσπάθεια να βγει η χώρα από τα Μνημόνια με κοινωνική προστασία, αλλά, κυρίως, έθεσε στόχους και διλήμματα εν όψει των εκλογών «όποτε κι αν γίνουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και καυστικός στην κυβέρνηση «της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

«Ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας, της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και της εργασίας

Αυτή η Ελλάδα έχει την υπογραφή “Κυριάκος Μητσοτάκης”. Δεν προκαλεί ατυχία, όπως λένε πολλοί, αλλά ασπάζεται ατυχείς πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν κρίσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ευχαριστώντας  ονομαστικά τους παρόντες  Ζόραν Ζάεφ και Νίκο Κοτζιά.

Εκ μέρους του πρωθυπουργού απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Είναι αμήχανο να μιλάς σε ένα κοινό που ξέρεις ότι δεν θα συμφωνήσει σ’ αυτά που θα πεις, ειδικά μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως θεωρώ ότι οι ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων έχουν κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική αξία, αποτελούν πολύτιμη υπενθύμιση ότι σε μία δημοκρατία ο διάλογος δεν πρέπει να σταματάει στιγμή ακόμα και όταν η σύγκρουση είναι σφοδρή».  

Το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο υπεύθυνος τύπου Δημήτρης Μάντζιος ο οποίος ανέφερε πως «όποιος επενδύει στην πόλωση και στον διχασμό δυναμιτίζει προοπτική χώρας. Προοδευτική πολιτική σε δύσκολους καιρούς σημαίνει όχι λόγια αλλά πράξεις, σημαίνει σύγκρουση με συμφέροντα, πρακτικές και συμπεριφορές, που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις στο πλαίσιο μίας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής πρότασης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις