Πολιτική

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος: Δεν κάνουμε εκπτώσεις για να κερδίσουμε τις εκλογές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τις ενστάσεις του για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, με σκοπό να επιστρέψει στην κυβέρνηση, κατέθεσε στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο του κόμματος το Σάββατο (16.04.2022) ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πολλοί λένε να απευθυνθούμε από κέντρο μέχρι αριστερά της αριστεράς. Συμφωνώ, αλλά δεν έχει σχέση πού απευθύνεσαι αλλά ποιος είσαι εσύ. Η Αριστερά για μένα παραμένει αριστερά. Δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην ιδεολογία της, ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις για μετανάστες, για ΛΟΑΤΚΙ, για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, για να κερδίσουμε τις εκλογές. Τους ΛΟΑΤΚΙ όχι απλώς να τους υποστηρίζουμε αλλά να τους ενσωματώνουμε στο κόμμα», τόνισε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του ενώπιον των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης και προς τιμήν του ο Ραγκούσης μίλησαν για τις ρίζες μας, γι’ αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε εμείς εδώ. Θέλουμε μία Αριστερά που ξέρει να αγωνίζεται, να συμβιβάζεται, να ξανασηκώνει κεφάλι. Κι εγώ και ο Αλέξης είμαστε σ’ αυτό», συνέχισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ακόμα στον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε για την κοινωνία. Από τον Αλέξη μέχρι την διαπραγματευτική ομάδα, δουλέψαμε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος μου έδωσε εντολή να βγούμε από τα μνημόνια, όχι να έχω αγωνιστικό facebook να κατηγορώ».

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε: «Γιατί αφήσαμε 37 δισ. κι όχι 30; Πάλι δεν θα πήγαιναν στην κοινωνία. Δεν είμαστε Καραμανλής (2009) και Σαμαράς (2014) που μοίρασαν λεφτά για να πάρουν τις εκλογές. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στην ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό» ανέφερε. 

Αναφερόμενος στην πρόταση Τσίπρα είπε: «Είπε ο Ραγκούσης για δύο αρχές, την ισότητα και τη δημοκρατία. Υπάρχουν όμως κι άλλες αρχές, όπως η διαβούλευση, δεν θέλουμε μέλη που έρχονται μόνο για να ψηφίσουν. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού. Τι κάναμε για το νέο προλεταριάτο (γυναίκες μανικιούρ-πεντικιούρ), για τα παιδιά στις πλατφόρμες; Εμείς θα πούμε στον κόσμο αυτοί είμαστε αυτά θα κάνουμε, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, εμπιστευτείτε μας».

Απάντηση από τον Νίκο Μπίστη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Δεν έχουμε μία αριστερά με μία ιδεολογία γραμμένη στην πέτρα, αλλά είμαστε στην εποχή της πληθυντικής αριστεράς που ψάχνεται. Δεν χρειαζόμαστε κόμμα-πέτρα αλλά κόμμα-σφουγγάρι. Σωστό, να μην χάσουμε την ψυχή μας για να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά να μη χάσουμε τη κυβέρνηση ψάχνοντας την ψυχή μας», τόνισε ο Νίκος Μπίστης, απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και συνέχισε: «Κόμμα που εύκολα μπαίνεις αλλά δύσκολα βγαίνεις, όχι το αντίστροφο. Μόνο αν γίνουμε ανοικτό κόμμα θα γίνουμε και κόμμα των μελών.

Ακούω συνεχώς για πραγματικά μέλη: το έχουμε πετύχει αυτό και πρέπει να το προστατέψουμε;

Αν ανοίξει το κόμμα, όπως λέει ο πρόεδρος, υπάρχει κίνδυνος; Αν το κόμμα δεν είναι ανοικτό, συμμετοχικό, νεανικό θα οδηγηθεί σε ακινησία, κι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Κανένας δε ζήτησε την αλλαγή της ώρας θανάτου – Φτάνει με τις συκοφαντίες»
«Καλώ τις ανακριτικές αρχές να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα του Διοικητού του Νοσοκομείου και των ιατρών που παρέλαβαν από το ΕΚΑΒ ώστε να μην αφήσουμε χώρο στις συνωμοσιολογικές θεωρίες», είπε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης 121
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 186
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 10
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 6
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 169