Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος: Δεν κάνουμε εκπτώσεις για να κερδίσουμε τις εκλογές

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος: Δεν κάνουμε εκπτώσεις για να κερδίσουμε τις εκλογές

Τις ενστάσεις του για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, με σκοπό να επιστρέψει στην κυβέρνηση, κατέθεσε στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο του κόμματος το Σάββατο (16.04.2022) ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πολλοί λένε να απευθυνθούμε από κέντρο μέχρι αριστερά της αριστεράς. Συμφωνώ, αλλά δεν έχει σχέση πού απευθύνεσαι αλλά ποιος είσαι εσύ. Η Αριστερά για μένα παραμένει αριστερά. Δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην ιδεολογία της, ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις για μετανάστες, για ΛΟΑΤΚΙ, για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, για να κερδίσουμε τις εκλογές. Τους ΛΟΑΤΚΙ όχι απλώς να τους υποστηρίζουμε αλλά να τους ενσωματώνουμε στο κόμμα», τόνισε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του ενώπιον των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης και προς τιμήν του ο Ραγκούσης μίλησαν για τις ρίζες μας, γι’ αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε εμείς εδώ. Θέλουμε μία Αριστερά που ξέρει να αγωνίζεται, να συμβιβάζεται, να ξανασηκώνει κεφάλι. Κι εγώ και ο Αλέξης είμαστε σ’ αυτό», συνέχισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ακόμα στον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε για την κοινωνία. Από τον Αλέξη μέχρι την διαπραγματευτική ομάδα, δουλέψαμε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος μου έδωσε εντολή να βγούμε από τα μνημόνια, όχι να έχω αγωνιστικό facebook να κατηγορώ».

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε: «Γιατί αφήσαμε 37 δισ. κι όχι 30; Πάλι δεν θα πήγαιναν στην κοινωνία. Δεν είμαστε Καραμανλής (2009) και Σαμαράς (2014) που μοίρασαν λεφτά για να πάρουν τις εκλογές. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στην ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό» ανέφερε. 

Αναφερόμενος στην πρόταση Τσίπρα είπε: «Είπε ο Ραγκούσης για δύο αρχές, την ισότητα και τη δημοκρατία. Υπάρχουν όμως κι άλλες αρχές, όπως η διαβούλευση, δεν θέλουμε μέλη που έρχονται μόνο για να ψηφίσουν. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού. Τι κάναμε για το νέο προλεταριάτο (γυναίκες μανικιούρ-πεντικιούρ), για τα παιδιά στις πλατφόρμες; Εμείς θα πούμε στον κόσμο αυτοί είμαστε αυτά θα κάνουμε, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, εμπιστευτείτε μας».

Απάντηση από τον Νίκο Μπίστη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Δεν έχουμε μία αριστερά με μία ιδεολογία γραμμένη στην πέτρα, αλλά είμαστε στην εποχή της πληθυντικής αριστεράς που ψάχνεται. Δεν χρειαζόμαστε κόμμα-πέτρα αλλά κόμμα-σφουγγάρι. Σωστό, να μην χάσουμε την ψυχή μας για να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά να μη χάσουμε τη κυβέρνηση ψάχνοντας την ψυχή μας», τόνισε ο Νίκος Μπίστης, απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και συνέχισε: «Κόμμα που εύκολα μπαίνεις αλλά δύσκολα βγαίνεις, όχι το αντίστροφο. Μόνο αν γίνουμε ανοικτό κόμμα θα γίνουμε και κόμμα των μελών.

Ακούω συνεχώς για πραγματικά μέλη: το έχουμε πετύχει αυτό και πρέπει να το προστατέψουμε;

Αν ανοίξει το κόμμα, όπως λέει ο πρόεδρος, υπάρχει κίνδυνος; Αν το κόμμα δεν είναι ανοικτό, συμμετοχικό, νεανικό θα οδηγηθεί σε ακινησία, κι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις