Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συνέντευξη τύπου της ΝΔ για Σαουδική Αραβία: Ο Παπαδόπουλος πήρε κι άλλα όπλα

Συνέντευξη τύπου της ΝΔ για Σαουδική Αραβία: Ο Παπαδόπουλος πήρε κι άλλα όπλα

Συνέντευξη τύπου για τους πλειστηριασμούς και την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία παρέθεσαν η Μαρία Σπυράκη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Κώστας Τασούλας. Σε αυτήν η ΝΔ ανέφερε πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ζήτησε μόνο βλήματα αλλά και άλλα όπλα, και τελικά παρέλαβε κάποια από αυτά.

Όπως σημείωσαν επίσης, δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το ψήφισμα για επιβολή εμπάργκο στις χώρες – μέλη της Ε.Ε για πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, η κ. Σπυράκη τόνισε πως ακούγοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλά για το θέμα, νόμιζε πως άκουγε κάποιον…. εκπρόσωπο του διεθνούς καπιταλισμού.

Σπυράκη: Εμείς μπορούμε να βγάλουμε στο σφυρί τα ακίνητα των κακοπληρωτών

Η κ. Σπυράκη τόνισε χαρακτηριστικά για τους πλειστηριασμούς πως “Εμείς μπορούμε να βρούμε και να βγάλουμε στο σφυρί τα ακίνητα των κακοπληρωτών που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία αφήσαμε πίσω μας το ισχυρότερο σύστημα προστασίας.

Η ίδια Κυβέρνηση παραδέχτηκε στη Βουλή ότι το ισχύον μέχρι το τέλος του 2017 παρέχει μόλις το 60% της προστασίας που παρείχε το προηγούμενο σύστημα. Άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να μιλάει για τα προβλήματα των τραπεζών και, αν δεν αναγνώριζα την φωνή του, θα νόμιζα ότι πρόκειται για έναν από τους εκπροσώπους του διεθνούς καπιταλισμού. Είναι φαίνεται αυτός ο λόγος που επιλέγει να επενδύσει τα λεφτά του σε τράπεζες του εξωτερικού και αποφεύγει τις εγχώριες τράπεζες”

“Ψηφίσαμε το κείμενο του εμπάργκο στην Σαουδική Αραβία”

Σε σχέση με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το ψήφισμα για επιβολή εμπάργκο στις χώρες τόνισε πως “από το 2016 – και τα ψηφίσματα είναι στη διάθεσή σας – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο – διαβάζω από το ψήφισμα – να δρομολογήσει πρωτοβουλία με στόχο την κήρυξη εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. κατά της Σαουδικής Αραβίας λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις, εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, του ανθρωπιστικού δικαίου στη Υεμένη, κλπ. Το ψήφισμα του 2016 Φεβρουαρίου, το έχουμε ψηφίσει.

Αυτό το ψήφισμα αποτελεί τη βάση όλων των άλλων ψηφισμάτων που ακολουθούν. Σε αυτά τα ψηφίσματα υπάρχει πάντοτε η αναφορά του ψηφίσματος του 2016. Ό,τι ψηφίσαμε δηλαδή είναι κεκτημένο. Στο επόμενο κείμενο επαναλαμβάνουμε ειδικότερα την ανάγκη να εφαρμόζονται αυστηρά από όλα τα κράτη – μέλη οι διατάξεις της κοινής θέσης του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων. Το ίδιο πράγμα έχοντας υπόψη και το ψήφισμα του Φεβρουαρίου του 2016. Αυτό είναι στον Ιούνιο του 2017. Και αυτό που ψηφίσαμε ως Νέα Δημοκρατία χθες έχοντας ψηφίσει και το σύνολο του ψηφίσματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με την 18η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων, κράτη – μέλη της Ε.Ε. συνέχιζαν να εγκρίνουν μεταφορές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία κατά παράβαση της κοινής θέσης της ΚΕΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο ψήφισμα της 25 Φεβρουαρίου του 2016 σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο να δρομολογήσει πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. κατά της Σαουδικής Αραβίας. Επί λέξη αυτό είναι που ψηφίσαμε. Και ψηφίσαμε βεβαίως και το σύνολο του κειμένου”.

Κουμουτσάκος: Μια αδίστακτη εξουσία υποβαθμίζει την εθνική άμυνα

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια “αδίστακτη εξουσία, υπό την πίεση των γεγονότων και των αποκαλύψεων, κυριολεκτικά «καίει» μια σοβαρή πηγή και έναν επίσημο δίαυλο με την Κυβέρνηση μιας πολύ σημαντικής για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η πρακτική που εφαρμόστηκε, οι ρηχοί χειρισμοί, οι ύποπτες διαδρομές βλάπτουν σε βάθος τις σχέσεις της Ελλάδας με αυτήν τη χώρα. Και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες επιπτώσεις και παρενέργειες θα έχει αυτό το πλήγμα στις σχέσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Η οποία είναι μια χώρα που έχει και μέσα και επιρροή. Και ειδικές σχέσεις με την Τουρκία.

Η εθνική άμυνα και η εξωτερική πολιτική της χώρας μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν ζημιά από μια Κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για το δικό της αποκλειστικά συμφέρον, όποια μορφή και αν αυτό έχει, μικροκομματική πολιτική ή γκρίζα οικονομική. Και σίγουρα, δεν νοιάζεται για το συμφέρον της πατρίδας

Τασούλας: Ήθελε να πάρει κι άλλα ο Παπαδόπουλος

Ο Κώστας Τασούλας μίλησε για ένα έγγραφο που αποδεικνύει πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος πίεζε και εκβίαζε για να πάρει κι άλλα όπλα από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα είπε πως “ένα έγγραφο που υπογράφει ο κ. Παπαδόπουλος και το οποίο το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έλαβε 21/3/17.

Είναι ένα έγγραφο όπου στην ουσία απειλεί το Υπουργείο Άμυνας λέγοντας ότι εμένα δεν μου φτάνει η συμφωνία για τα βλήματα, έχουμε πει και άλλα πράγματα και αν δεν προχωρήσετε και τα άλλα. Ο εντολέας μου λέει – δεν λέει η χώρα που εκπροσωπώ.

Ο εντολέας και η εντολή είναι ορισμοί του Αστικού Κώδικα. Δεν είναι ορισμοί του Δημοσίου Δικαίου. Ο ίδιος μιλάει για εντολέα και όπως ίσως ξέρετε – γιατί όλοι ξέρουμε ας πούμε δικηγόρο – υπάρχουν δικηγόροι που έχουν έμμισθη εντολή. Έτσι λέμε. Οι δικηγόροι έχουν έμμισθη εντολή.

Αυτό είναι η εντολή. Λέει, λοιπόν, ο κ. Παπαδόπουλος σε γράμμα που παίρνει το Υπουργείο Άμυνας 21/3 και έχει δημοσιευθεί, ότι εσείς έχετε προχωρήσει μόνο για τα βλήματα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος σχετικώς με το αίτημα του εντολέως μας να συμπεριληφθούν στη συμφωνία και οι βόμβες, θα θέλαμε να σας πούμε ότι ο εντολέας μας – χρησιμοποιεί πληθυντικό της μεγαλοπρεπείας – προτίθεται να αναστείλει κάθε ενδιαφέρον αγοράς, καθώς και άλλων υλικών που έχουμε πει. Και αραδιάζει ένα σωρό άλλα υλικά που θα πήγαιναν εις βάρος της Υεμένης, δηλ. 50.000 τυφέκια, πυρομαχικά, 6.000 FN και ένα σωρό πράγματα. Μια εβδομάδα μετά από αυτή την απειλή που έστειλε ο κ. Παπαδόπουλος, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εξοπλισμών και εκτός Ημερησίας Διατάξεως, ήρθαν κάποια από αυτά τα επιπλέον που ήθελε ο κ. Παπαδόπουλος. Και για τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει αίτημα των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκληση παρά τη σπαραξικάρδια υπενθύμιση της Υεμένης κατ’ επανάληψη από το Ευρωκοινοβούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις