Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Αθήνα και Λευκωσία καταγγέλλουν τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με φόντο την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων – με τελευταία τη χθεσινή απειλή για… “απάντηση στο πεδίο”, αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο – Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, για όλο το φάσμα της επιθετικότητας της Τουρκίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» η θέση Ελλάδας και Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής, με τις δύο χώρες να αναδεικνύουν την καταστρατήγηση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας από την Άγκυρα.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην παρενόχληση του Nautical Geo εντός της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανατολικά της Κρήτης, και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδεικνύοντας ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας αφορά και έργα ενεργειακά, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία.

Μη αποδεκτή η θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει για άλλη μία φορά ότι δεν είναι αποδεκτή η θέση της Άγκυρας για δύο κυρίαρχα κράτη και να την κατηγορήσει, με αφορμή και τις προκλήσεις στα Βαρώσια, ότι τορπιλίζει το διάλογο για την επίλυση του.

anastasiades summit

Ευρώπη κατά Τουρκίας για “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού

Παράλληλα ο πρωθυπουργός όσον αφορά στο μεταναστευτικό – το οποίο είναι βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου – θα αναφερθεί στην ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει παράλληλα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, θέση που βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Καταδικάζει τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του Συμφώνου του Δουβλίνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μετωπική» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στη Βουλή με φόντο το «Χωριάτικο» – Έδωσαν ραντεβού στα Χανιά
«Θα αλλάξω το εισιτήριο, θα βγάλω πρωινό για να τα πούμε», είπε ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη να του απαντά: «Χαίρομαι που θα αλλάξεις την πτήση σου και θα είμαστε μαζί»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής 7
Κοινή δήλωση από Ελλάδα, ΕΕ, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μήνυμα προς Άγκυρα και Τρίπολη μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή - Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Λαμπρινίδη και Γκουτέρες για το Δίκαιο της Θάλασσας
Γεραπετρίτης και Γκουτέρες 82
Κεραμέως για εργαζόμενους Pizza Fan και «Το Χωριάτικο»: «Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους»
««Το μείζον αυτήν την στιγμή είναι ότι όσο οι συμβάσεις εργασίας είναι ενεργές, ο εργοδότης έχει ευθύνη να πληρώσει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία» λέει η υπουργός
Νίκη Κεραμέως
Ο Μιχάλης Μπεκίρης αποχωρεί προσωρινά από το γραφείο Μητσοτάκη στη Βουλή: «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια»
Εν μέσω της αντιπαράθεσης για το πτυχίο και το ΦΕΚ διορισμού του, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «πρωτοφανή εκστρατεία προσωπικής στοχοποίησης»
Μιχάλης Μπεκίρης 47