Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Αυτά βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο… τραπέζι του δείπνου των ηγετών της ΕΕ

Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι θα καταγραφούν στην κοινή δήλωση των ηγετών τα τρία σημεία-κλειδιά της τοποθέτησης Μητσοτάκη.

Τρεις είναι οι άξονες της παρέμβασης Μητσοτάκη στο αποψινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές:

  • Η «καθαρή» καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
  • Η ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και δεν παράγει αποτελέσματα.
  • Η απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι και τα τρία αυτά σημεία θα αποτυπωθούν στην κοινή δήλωση των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ και θ’ αποτελέσει έτσι μια ομπρέλα για τις ενέργειες που θ’ ακολουθήσει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει περιέλθει εις γνώσιν της ελληνικής πλευράς κάποια διαφωνία κράτους-μέλους και γι’ αυτό υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση της πολιτικής και διπλωματικής μάχης. Τα μηνύματα, άλλωστε, από την πλευρά αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Εξάλλου, σχετικά με την αντίδραση του ΟΗΕ στις δύο ελληνικές επιστολές για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις, συνεπώς δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως χλιαρή.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο, έδινε ένα περίγραμμα των όσων θα πει ενώπιον των υπολοίπων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν MOU μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με σχέδιο. Και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις