Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: «Δεκτά» τα 6 σημεία Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Σύνοδος Κορυφής: «Δεκτά» τα 6 σημεία Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Οι “27″ συμφωνούν σε μέτρα για την ενέργεια. Δίχασε τους ηγέτες το Ευρωομόλογο. Δεκτές προς εξέταση οι προτάσεις Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. 

Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βερσαλλίες, η Κομισιόν να συμπεριλάβει και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στις προτάσεις που θα μελετήσει και θα καταθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. 

Πρόκειται για δέσμη 6 σημείων για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Είναι το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ανακούφιση όσων πλήττονται από την ακρίβεια στην ενέργεια.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν θετικό το ότι θα γίνει διεξοδική συζήτηση και επί της ελληνικής πρότασης και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βγει… “λευκός καπνός”.

Άλλωστε, μπορεί κάποιοι ηγέτες της Ε.Ε. να εξέφρασαν ενστάσεις για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όμως όλοι φέρονται να συμφωνούν στην ανάγκη διάθεσης επιπλέον πόρων στα κράτη – μέλη για έκτακτα έξοδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Να παταχθεί η διεθνής κερδοσκοπία»

Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή του, που κοινοποίησε με επιστολή του ο Πρωθυπουργός στην στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, υπογράμμιζε ότι πρέπει να παταχθεί η κερδοσκοπία… Τόνιζε ότι οι τιμές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με δεδομένο ότι ούτε η παραγωγική δυνατότητα ούτε οι εφοδιαστικές αλυσίδες φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση.

Οι προτάσεις της Αθήνας

«Κάθε στοιχείο του Σχεδίου έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κλιμάκωση που παρατηρείται στη χονδρική αγορά του φυσικου αερίου», σημείωνε χαρακτηριστικά και πρότεινε συγκεκριμένα:

  • Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
  • Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.
  • Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
  • Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
  • Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας.

«Για παράδειγμα» σημείωνε ο Πρωθυπουργός, «ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας».

Πιθανόν, εισάγοντας όρια στα κόστη μεταφοράς προκειμένου να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις