Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες Τσίπρα για τα εργασιακά – Μήνυμα για το μέλλον: «Ή όλοι μαζί ή καθόλου»

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες Τσίπρα για τα εργασιακά – Μήνυμα για το μέλλον: «Ή όλοι μαζί ή καθόλου»

– Επετειακή Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. με μηνύματα για το μέλλον
– Υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης – Η ιδιαίτερη πένα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
– Αναφορά Τουσκ στην επιστολή Τσίπρα για τα εργασιακά δικαιώματα
– «Αποτελεί θέση που μοιραζόμαστε όλοι» είπε
– Μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ενότητα και κατά της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων
– «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου»

60 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι 27 (πια) ηγέτες της Ε.Ε. σε μια επετειακή Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, εκεί όπου “γεννήθηκε” η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης υπέγραψαν τη νέα Διακήρυξη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε σαφές μήνα, στη σκιά του Brexit, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη αλλιώς δεν θα υπάρχει καθόλου. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα σε όσους (ανάμεσά τους η Άνγκελα Μέρκελ) έχουν συζητήσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της Διακήρυξης απάντησε και δημόσια στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως η θέση της Ελλάδας είναι θέση που ασπάζονται όλοι στην Ε.Ε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην επιστολή του, μου ανέφερε ότι θεωρεί ότι ως κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα αφορούν όλη την Ευρώπη και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτά συζητήθηκαν και αποτελεί θέση που μοιραζόμαστε όλοι», είπε ο Ντόναλντ Τούσκ.

Στη Διακήρυξη της Ρώμης διατηρήθηκε -παρά ενστάσεις πολλών χωρών- το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια. «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», είπε χαρακτηριστικά.

“Ή μαζί ή καθόλου”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ομιλία του πριν οι ηγέτες πάρουν τις θέσεις τους για να υπογράψουν τη Διακήρυξη της Ρώμης, έστειλε ένα σαφές μήνυμα για ενότητα και επιχείρησε να βάλει φρένο στα “όνειρα” κάποιων για Ευρώπη δυο ταχυτήτων.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», τόνισε ο Τούσκ και αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, επίσης, ότι δε «φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».

“Να είμαστε υπερήφανοι”

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που με τη σειρά του έστειλε μήνυμα ενότητας. Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».

«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ως προτεραιότητες, παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην κοινή μεταναστευτική πολιτική και σε κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες. Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Στο Καπιτώλιο

Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, έγινε η τελετή για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους Ευρωπαίους ηγέτες υποδέχτηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία και οι εκδηλώσεις της επετειακής Συνόδου Κορυφής στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο.

Φωτογραφίες: Reuters – ΑΠΕ / ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε