Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα συνομιλεί με τους “μεγάλους” παίκτες λένε κυβερνητικές πηγές

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα συνομιλεί με τους “μεγάλους” παίκτες λένε κυβερνητικές πηγές

Η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Λίγο πριν αρχίσει ξανά η Σύνοδος Κορυφής (και τελειώσει σε χρόνο dt), κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους “παίκτες” προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης.

Click4more ΕΕ: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σε 20 λεπτά για τον προϋπολογισμό του ενός τρισ. ευρώ!

Στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Όπως ανέφεραν, η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε «να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια».

Οι κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως “δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα”, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Το αδιέξοδο και το γεύμα με… νόημα

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το βράδυ της Πέμπτης (21.02.2020) προέκυψε από το γεγονός ότι οι χώρες που καθαρά συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμεναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Για να αρθεί το αδιέξοδο από χθες το βράδυ βρίσκεται εν εξελίξει ένας μαραθώνιος διμερών και πολυμερών συναντήσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε το πρωί στη συνάντηση με την ομάδα των χωρών των Φίλων της Συνοχής.

Στη συνέχεια, συμμετείχε στη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόντε, του Βελγίου Σόφι Βίλμες και του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ, οι οποίοι συνέχισαν τη συζήτησή σε γεύμα στο εστιατόριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι νέα διμερή συνάντηση – μετά την πρώτη τους σήμερα τα ξημερώματα – με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η 8μερής συνάντηση, γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις