Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Ζήτησα από την ΕΕ εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Ζήτησα από την ΕΕ εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, είπε ο πρωθυπουργός. Το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν να συζητηθεί αλλά επιμείναμε με Αναστασιάδη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας, των συνεχιζόμενων προκλήσεων έθεσε η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορά στον κορονοϊό. Για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ζήτησε να επανεξεταστούν παλαιότερες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής που έκαναν αναφορά σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. 

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορονοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».

Για την Τουρκία

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια πρωτοβουλία για εμπάργκο πώλησης όπλων

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc Reis. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, υπονοώντας ότι η Άγκυρα τελικά θα αλλάξει στάση, αλλά προειδοποίησε λέγοντας: «Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το κρίνουμε

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στην θάλασσα και στον αέρα». Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όπως την άκουσα από την αντιπολίτευση, είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται στα ΜΜΕ.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και γνωρίζετε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα στο Αιγαίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι «θα γίνει όποτε το κρίνει η Ελλάδα».

Θα επιβληθούν κυρώσεις τον Δεκέμβριο;

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας «για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή» και επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, «αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους».

Επανέλαβε επίσης ότι η Ευρώπη δεν προχωράει ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις και τόνισε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη η πορεία από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο. «Και μπορεί να είναι η ΕΕ πιο συγκεκριμένη για το τι μπορεί να κάνει με την Τουρκία».

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται για την Τουρκία: 

 H EE καλεί την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων με συνέπεια και συστηματικά τονίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Ειδικότερα, σημειώνεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Δείτε όλη την συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την Σύνοδο Κορυφής 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις