Σάββατο, 21 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής – Σχέδιο Συμπερασμάτων: Ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων είναι πια κλειστός!

Σύνοδος Κορυφής – Σχέδιο Συμπερασμάτων: Ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων είναι πια κλειστός!

Κάτι περισσότερο από σίγουρο είναι πλέον πως οι Ευρωπαίοι “κλείνουν” οριστικά το δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων. Το αναφέρει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

«Οι ροές παράνομων μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος είναι πια κλειστός» αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία που δημοσιεύει το real.gr.

«Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed», είναι η ακριβής έκφραση που αναφέρεται στο κείμενο. Σημειώνεται επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Είναι μια συλλογική ευθύνη της Ε.Ε., που απαιτεί άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των ευρωπαϊκών μέσων και πόρων και τη συμβολή των κρατών μελών».

Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται επίσης πως η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα στην διαχείριση των συνόρων της με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία αλλά και στη λειτουργία των hot spots, όπου θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται και θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχος να επιστρέψει η… Σένγκεν στην “κανονική” της κατάσταση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Frontex θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και τα κράτη μέλη καλούνται μέχρι την 1η Απριλίου να έχουν ανταποκριθεί σε αυτό, ενώ και μέλη της Europol θα αναπτυχθούν στα hot spots για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών.

Οι δε επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στην Τουρκία θα γίνονται με διαδικασίες fast track, με τη συμφωνία με την Τουρκία να τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε