Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Το… τείχος του Βερολίνου και η διπλωματική μάχη για κυρώσεις στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Το… τείχος του Βερολίνου και η διπλωματική μάχη για κυρώσεις στην Τουρκία

Έναν αυτόματο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση και τις προκλήσεις της, θα ζητήσει η Ελλάδα. Το μεσημέρι αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, θα προηγηθεί η συνεδρίαση του ΕΛΚ.

Στο… τείχος του Βερολίνου προσκρούει η προσπάθεια της κυβέρνησης να δρομολογηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η εξ αρχής αρνητική θέση της γερμανικής πλευράς οδηγεί την ελληνική σε ελιγμούς και μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να πετύχει διαδοχικά δύο ρεαλιστικούς στόχους: πρώτον, να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα μεταξύ των ηγετών και δεύτερον, να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου – π.χ. μια ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας.

Click4more Τουρκικά παιχνίδια μέσα στη νύχτα: Έστειλαν και γεωτρύπανο νότια του Καστελόριζου

Πρακτικά, η Αθήνα επιδιώκει να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω ο οδικός χάρτης για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο οποίος από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έχει ορίζοντα το Δεκέμβριο. Τι είναι αυτό το παραπάνω που μπορεί να γίνει; Να προβλέπεται π.χ. ένας αυτόματος μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας εφόσον επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση και τις προκλήσεις της, ακόμη κι αν αυτό παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Άλλωστε, στην Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει η εκτίμηση πως η απειλή της επιβολής κυρώσεων μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά κι από τις ίδιες τις κυρώσεις. Πολλώ δε μάλλον αν είναι συγκεκριμένος ο τρόπος ή και ο χρόνος επιβολής τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο newsit.gr, η ελληνική πλευρά έχει εκθέσει επανειλημμένα και αναλυτικά τις προκλήσεις της Άγκυρας και την παραβατική συμπεριφορά της, με αποτέλεσμα συνεχώς από τον Οκτώβριο του 2019 έως και σήμερα να περιλαμβάνεται σε κάθε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορά ή και καταδίκη για την Τουρκία. Έτσι, δικαιώνεται η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε ν’ αναδείξει πως το ζήτημα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αλλά και υπό το πρίσμα των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, αυτοί που θα πρέπει να μιλήσουν στη Σύνοδο και να πάρουν θέση για την Τουρκία είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Click4more Γεραπετρίτης: Να αποδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα του Oruc Reis και θα καλέσει τους ομολόγους του να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και να ξεκαθαριστούν στο τέλος της Συνόδου τα επόμενα βήματα της ΕΕ έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας. Θα επισημάνει δε ότι η παρανομία της Τουρκίας δεν γεννά δίκαιο, αλλ’ αντιθέτως την απομονώνει όλο και περισσότερο και αυτό θ’ αξιώσει από τους συνομιλητές του, εμμένοντας στη λογική της ψυχραιμίας και της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση αναμένει η τακτική της ν’ αποδώσει, καθώς ήδη έχει εκθέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μάτια των εταίρων εντός κι εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία παρέμβαση του State Department, για την οποία θεωρούν πως δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις και παρατηρούν ότι χρησιμοποιεί ασυνήθιστη για τις ΗΠΑ φρασεολογία, η οποία επιβεβαιώνει πως έχουν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Από εκεί και πέρα, σε επιχειρησιακό επίπεδο, κόκκινη γραμμή για την Αθήνα σε ό,τι αφορά το Oruc Reis είναι ξεκάθαρα τα 6 ναυτικά μίλια, καθώς αποτελούν χωρικά ύδατα και οποιαδήποτε παραβίαση συνιστά παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και κάνουμε ήδη ό,τι χρειάζεται», έλεγε στο newsit.gr κυβερνητική πηγή, τονίζοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σοβαρότητα της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Τουρκία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις