Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανατροπή! Πέρασε τελικά το άρθρο 3 με 151 ψήφους

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανατροπή! Πέρασε τελικά το άρθρο 3 με 151 ψήφους

Θρίλερ στην ψηφοφορία για την Αναθεώρηση Συντάγματος.
Πέρασε τελικά το άρθρο 3, παράγραφος 1 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε τελικά 151 ψήφους.

Με 151 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά το άρθρο 3, παρ. 1 στην ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την ώρα που γινόταν η καταμέτρηση, πληροφορίες το έφεραν να μη συγκεντρώνει τις απαραίτητες 151 ψήφους, ώστε να ενταχθεί στα υπό αναθεώρηση άρθρα. Ακολούθησε σύγχυση και η εσφαλμένη εντύπωση ότι το άρθρο 3.1 που αφορά τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας είχε «κοπεί» από τη διαδικασία της αναθεώρησης με 150 ψήφους, γεγονός που όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης δεν ίσχυε καθώς συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 151 ψήφους.

Στην ψηφοφορία που έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιείχε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και όσες συγκέντρωσαν παραπάνω από 50 υπογραφές, μετείχαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας)

Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις