Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Συνταγματική αναθεώρηση – Τσίπρας: Ολομέτωπη επίθεση στην ΝΔ και ηχηρά προεκλογικά μηνύματα!

Τσίπρας
Φωτογραφία: Intime

Με σκληρή επίθεση εναντίον της ΝΔ, σαφή προεκλογικά μηνύματα και πολλές αναφορές στην αναθεώρηση του Συντάγματος η ομιλία που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή.

«Δεν ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη, για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σημείωσε ότι οι πολίτες θα ξέρουν το φθινόπωρο ότι ψηφίζουν και για να τελεσφορήσει «αυτή η μεγάλη θεσμική τομή» που η ΝΔ «επιχειρεί να ακυρώσει». Προέβλεψε ότι ο λαός θα καταψηφίσει τη ΝΔ στην εθνική κάλπη ώστε να μη της δώσει τη δυνατότητα «να ακυρώσει μια προοδευτική θεσμική τομή που επιχειρούμε». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει «όχι μόνο για να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές». Άσκησε έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «καιροσκοπισμό», «ιδιοτελείς προθέσεις» και «εργαλειοποίηση» σχετικά με τη διαδικασία και τις προτάσεις του κόμματός του, ιδιαίτερα σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Θέτοντας το «μεγάλο δίλημμα» των ευρωεκλογών («κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης») και των εθνικών εκλογών («κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας»), σημείωσε ότι δεν συγκρούονται απλώς δυο πολιτικές δυνάμεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά δύο διαφορετικές ιδεολογίες, δύο υπαρκτές τάσεις στην κοινωνία, δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. «Ο ελληνικός λαός θα πάρει θέση, όπως πολλαπλώς πήρε θέση στα διλήμματα που του ετέθησαν από το 2012 και μετά και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου», τόνισε. Είπε πως η μία τάση, που εκφράζει η ΝΔ «επιδιώκει ενίσχυση του αυταρχισμού, απαξίωση των δημόσιων αγαθών, υποταγή της πολιτικής σε τεχνοκράτες, ανάθεση της διεύθυνσης των κοινωνιών στους ιδιοκτήτες της εξουσίας». Από την άλλη, η κοινωνική τάση, που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «επιδιώκει ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, ενισχυμένη προστασία των κοινωνικών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και άμεση εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα στη λήψη των αποφάσεων».

Τσίπρας: «Αντιμετωπίσαμε την Αναθεώρηση ως κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη συνταγματική αναθεώρηση ως κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, σε αντίθεση με όσους «επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το σύνταγμα» και «προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία».

Είπε ότι με τους τίτλους τέλους να έχουν μπει οριστικά τον Αύγουστο του 2018 στη δραματική εμπειρία των μνημονίων, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «θα θωρακίζουν τον Κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων», επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες -όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους- και θεραπεύουν «θεσμικά εξαμβλώματα», όπως ο νόμος για την προστασία των υπουργών.

Τσίπρας

Το πλέγμα προτάσεων συντείνει στην «ενίσχυση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από εξωγενείς παρεμβάσεις». Περιλαμβάνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου και την κατοχύρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος». Το μεταρρυθμιστικό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο, είπε: «Μια ισχυρή κυβέρνηση, με εγγυημένο τον τετραετή πολιτικό κύκλο, ένα Κοινοβούλιο που δεν θα είναι διακοσμητικό αλλά θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί δηλαδή ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών».

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: «Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου»

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ, υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, «νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στον βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε έναν ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής». «Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, «οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής». Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός -ας μου επιτραπεί η έκφραση- “εκβιασμού” της συναίνεσης (σ.σ. των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ) και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμαστε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».

Χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, καθώς η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή αρμοδιοτήτων του ΠτΔ

Είπε σχετικά με την επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι επειδή το άρθρο 30 (που ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή) δεν είναι αναθεωρητέο αυτό σημαίνει πως πλέον πρέπει να θεωρήσουμε τετελεσμένο ότι αποκλείεται η προσφυγή στον λαό. Ωστόσο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για αποθέωση του «πολιτικού καιροσκοπισμού και εργαλειοποίησης της συνταγματικής μεταρρύθμισης», καταλογίζοντας της ότι η θέση της για την εκλογή ΠτΔ «πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 βουλευτές». «Δεν θα τις κερδίσετε», είπε στον κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφορετικής προσέγγισης που έχει απέναντι στους θεσμούς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που το ’15 επέλεξε να εκλεγεί ο ΠτΔ με πάνω από 200 ψήφους.

Τσίπρας: «Η Ν.Δ. μεθόδευσε ώστε να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή η μη παραγραφή για το παράπτωμα δωροδοκίας υπουργών»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για «διασπορά ψευδούς είδησης», ότι δήθεν δεν θα ψήφιζαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη «δεξιά παρένθεση». Τόνισε πως ότι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με ειλικρίνεια και δεν παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια.

Είπε, ακόμα, ότι η Ν.Δ «μεθόδευσε» να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται. Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.

Τσίπρας

«Με την κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών μας δυσκολεύετε, γιατί παρά το ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, είναι αμφίρροπο το αν θα έχουμε 180 βουλευτές, αλλά πιστεύω ότι με τη στήριξη και άλλων πτερύγων της Βουλής θα μπορέσουμε έστω και με 180 να το πετύχουμε και αυτό», είπε προς τη ΝΔ.

Τσίπρας: «Με την κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή»

Σημείωσε πως «με την κατοχύρωση του λαϊκού δημοψηφίσματος, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος σε περίπτωση διεθνούς σύμβασης, που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της κράτους σε διεθνή οργανισμό, ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή και ικανοποιούμε ένα πάγιο λαϊκό αίτημα που ήρθε στην επιφάνεια στα πρώτα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων».

Τσίπρας: «Έχετε την ΠΟΛ.ΑΝ. και το ΛΑ.Ο.Σ. μέσα στο κόμμα σας»

Χαρακτήρισε ώριμο και αναγκαίο βήμα τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-κράτους και, αφού σημείωσε, ότι «και οι φωτισμένες δυνάμεις της Εκκλησίας αναγνωρίζουν ως αναγκαίο να είναι σαφές τι ανήκει στο Θεό και τη συνείδηση και τι αφορά τη δημόσια σφαίρα και τη λειτουργία του κράτους», επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας:

Κύριε Μητσοτάκη εσείς θεωρείστε φιλελεύθερος; Και έχετε αυτή την άποψη και θέση;

«Κάτι το αυτονόητο, για ένα κράτος κοσμικό, ένα σύνταγμα φιλελεύθερο, όπως το δικό μας, και επηρεασμένο από τα νάματα του Διαφωτισμού, εσείς ως φιλελεύθερος έρχεστε να το καταψηφίσετε; Και να μας βγάζετε και κηρύγματα;», είπε στον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η στάση του αυτή στο άρθρο 3 αποτελεί την «αποφιλελευθεροποίηση μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης στάσης και θέσης που εκπροσωπείτε». «Ακραία φιλελεύθερος στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά βαθιά συντηρητικός στα ζητήματα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η Ν.Δ. της οποίας ηγείστε», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας λογοπαίγνιο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για την «προοδευτική συμμαχία», ο κ. Τσίπρας του είπε:

Κι εσείς τώρα έχετε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα σας, έχετε την Πολιτική Άνοιξη, έχετε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δεν ξέρω πώς μπορείτε όλα αυτά να τα διαχειριστείτε…

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος

Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση γίνεται, ενίοτε, εξαιρετικά τεχνική. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη σημασία της, τα κοινωνικά αποτελέσματα που επιφέρει η αλλαγή μιας διάταξης του Συντάγματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Γι' αυτό και εμείς θα επιδιώκουμε πάντοτε αυτή η συζήτηση, αυτή η αντιπαράθεση, να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Για να κατανοήσουν όλοι ότι δεν έχουμε τη σύγκρουση απλώς δύο πολιτικών δυνάμεων. Αλλά έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία. Και ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση. Πήρε θέση το 2012 όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην Ελλάδα. Πήρε θέση το 2015 όταν επέλεξε την μεγάλη πολιτική ανατροπή.Θα πάρει θέση και το 2019. Και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Ομιλία στη #Βουλή στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 14. März 2019

Φωτογραφίες: Intime

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις