Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιοί πυροδοτούν επεισόδια στην Μόρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιοί πυροδοτούν επεισόδια στην Μόρια

Τον φόβο τους για κλιμάκωση των επεισοδίων στην Μόρια εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως επισημαίνουν η κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό φαίνεται ότι έχει ξεφύγει εντελώς από την κυβέρνηση. Λένε μάλιστα ότι εάν τα πράγματα δεν ομαλοποιηθούν σύντομα δεν αποκλείεται η κατάσταση αυτή να επεκταθεί και στα γύρω νησιά.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Κουμουνδούρου μιλούν για ακροδεξιούς θύλακες οι οποίοι έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη και πυροδοτούν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή καθώς τόσο οι κάτοικοι όσοι και οι πρόσφυγες βρίσκονται στα όρια τους.

Η Μόρια μοιάζει καζάνι που βράζει αφού σε μια δομή που χωράει 5.000 ανθρώπους σήμερα βρίσκονται περισσότεροι από 22.000 . Οι αρχές εμφανίζονται να μην μπορούν να διαχειριστούν το θέμα την στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα .

“Λογική η δυσαρέσκεια των Δημάρχων”

«Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά είναι ταλαιπωρημένες και βεβαρημένες όλα αυτά τα χρόνια και οι δήμαρχοι λογικό είναι να εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών τους» ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην ΝΕΤ και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε μπάχαλο και στο προσφυγικό, κατήργησε το υπουργείο μετανάστευσης, που το επανίδρυσε πριν λίγο καιρό, έδιωξε τον Ιούλιο έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της ελληνικής αστυνομίας και πρόσφατα εξήγγειλε ότι ένα δίχτυ στη θάλασσα θα σταματήσει τις ροές, αυτά είναι γελοιότητες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς» .

Η Ρένα Δούρου με πιο σκληρή δήλωση είπε ότι «σήμερα στη Μόρια έχουμε το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως κάποια στελέχη αμφισβητούν την τόσο μεγάλη ανικανότητα της κυβέρνησης και λένε ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός σχεδίου το οποίο έχει ως στόχο να πυροδοτήσει τις κοινωνίες εναντίον των προσφύγων και μεταναστών ώστε στην συνέχεια η κυβέρνηση να μπορεί να πάρει σκληρά μέτρα.

Στο “στόχαστρο” και ΜΚΟ

Όπως λένε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν περί ακροδεξιών στοιχείων που φτάνουν στο νησί και πυροδοτούν την κατάσταση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της μόνο σε κάποιες ΜΚΟ τις οποίες τις θεωρεί υπεύθυνες για τα επεισόδια.

Μάλιστα εξήγγειλε την άμεση καταγραφή των οργανώσεων αυτών προκειμένου να υπάρχει σαφή εικόνα για τον ρόλο που παίζει η κάθε ΜΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή. Μόνο που σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το αρχείο αυτό υπάρχει από το 2016 και το έφτιαξε ο Γιάννης Μουζάλας .

Τι δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας στο newsit

Το newsit επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε ακριβής καταγραφεί όλων αυτών των οργανώσεων η οποία παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση όπου ,μεταξύ άλλων ανέφερε για τα θέμα ότι «σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για δημιουργία Μητρώου εργαζομένων και συνεργατών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και την ένταξη, να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι είχε συσταθεί Μητρώο ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που η ΝΔ κατάργησε. Το Μητρώο θα μπορούσε να εμβαθύνει όσον αφορά τον έλεγχο των Οργανώσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό, περιλαμβάνοντας και διαδικασία αποπομπής όταν αυτό χρειάζεται, χωρίς όμως γενικεύσεις και αυθαιρεσίες όπως προβλέπεται ένα κράτος δικαίου.»

Ακόμα οι πληροφορίες λένε ότι η επαναφορά του ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και μετανάστες –αφού η ΝΔ τον είχε καταργήσει το καλοκαίρι- έγινε μετά από υπόδειξη του Έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος υπενθύμισε στην κυβέρνηση τους κινδύνους που υπάρχουν όταν οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για το Μεταναστευτικό Γιώργος Ψυχογιός αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε ότι « Η εφαρμογή του Νόμου της Κυβέρνησης ΝΔ, όπως είχαμε επισημάνει πριν λίγους μήνες, διέλυσε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο παραβιάζοντας σωρεία διατάξεων, νομοθέτησε τα κλειστά κέντρα – φυλακές ακόμα και για τις ευάλωτες ομάδες μέχρι και για 36 μήνες, “έκοψε” τον ΑΜΚΑ και την πρόσβαση στην Υγεία για χιλιάδες ανθρώπους και τα παιδιά τους, ενώ συγκέντρωσε τα πυρά όλων, μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν χρηματοδοτεί τα σχέδια για φυλακές, πλωτά φράγματα, κλπ. επειδή καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανικανότητα, την άγνοια, την αδράνεια προς την Ευρώπη και τις ευθύνες της και την ακροδεξιά γραμμή που υπηρετεί η κυβέρνηση, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ίδια τη χώρα, και οδηγούν σε γεγονότα όπως αυτά που παρακολουθούμε στη Λέσβο που αντιμετωπίζονται, μάλιστα, με ακραία καταστολή.»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις