Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση για για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για μία βιώσιμη λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, σημειώνει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, σε ανακοίνωσή του για την 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Υπογραμμίζει ότι «μία τέτοια βιώσιμη λύση περνά μέσα από την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και μέσα από τον καθορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στις 20 Ιουλίου 1974 οι δυνάμεις του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο μέρος του νησιού. Δεν ξεχνούμε την εισβολή και τις τραγικές συνέπειές της, αλλά και το γεγονός ότι την κερκόπορτα άνοιξε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του προέδρου Μακαρίου. Έχουν περάσει 43 χρόνια και διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο παραμένουν ανεφάρμοστες.

Η πιο πρόσφατη διαπραγματευτική προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, απέβη άκαρπη, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν επιτύχει πολλές συγκλίσεις στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση. Βαρύνεται γι’ αυτό η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία δεν επέδειξε πολιτική βούληση για λύση μέσω των αναγκαίων προωθητικών συμβιβασμών και κυρίως λόγω της εμμονής της στο αναχρονιστικό καθεστώς των διεθνών εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα. Αντιθέτως, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά προσήλθαν στο Κραν Μοντανά με συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για μία βιώσιμη λύση δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας και χαιρετίζει την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που πρόταξε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης πάνω από μικροκομματικά οφέλη.

Για μας, μία τέτοια βιώσιμη λύση περνά μέσα από την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και μέσα από τον καθορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή και Βόρειο Αφρική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βολές» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από Τούρκο αντιναύαρχο, εκ των «αρχιτεκτόνων» της «Γαλάζιας Πατρίδας»
«Στην Καππαδοκία βρίσκεται ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού» είχε αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δική του ανάρτηση, μετά την επίσκεψή του στην περιοχή
Νίκος Ανδρουλάκης
Γεωργιάδης για το ακίνητο Ανδρουλάκη: «Είναι αστείο να παίρνει μίσθωμα 1.000 ευρώ» – «Επαναλαμβάνει ψεύδη και συκοφαντίες» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Κανείς δεν νοικιάζει ακίνητο στο Δημόσιο χωρίς να το θέλει, για να το κάνει το ακίνητο μπαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία» λέει ο υπουργός Υγείας - «Ο διαγωνισμός, οι προσφορές και η επιλογή έγιναν επί ΝΔ το 2009» απαντά το ΠΑΣΟΚ
Άδωνις Γεωργιάδης
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - «Οφείλουμε στην ποντιακή κοινότητα χρέος ευγνωμοσύνης»
«Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανατρέχουμε με συγκίνηση σε ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: τη συστηματική εξόντωση 353.000 συμπατριωτών μας», έγραψε στα social media ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης