Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική και άδικη η εξαγγελία Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική και άδικη η εξαγγελία Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

Για αντισυνταγματική και κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση μετά την χθεσινή (29.07.2020) ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το ποσό των αναδρομικών θα δοθεί εφάπαξ χωρίς ωστόσο δώρα και επιδόματα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο τα αναδρομικά περικόπτονται κατά 60% και δηλώνουν ότι θα βρεθούν δίπλα στους συνταξιούχους.

Click4more Αναδρομικά συνταξιούχων: Άγρια κόντρα Σκυλακάκη – Αχτσιόγλου στην Βουλή

«Λέτε ότι δίνετε 1,4 δισ. ως αποτέλεσμα της απόφασης των δικαστηρίων. Η απόφαση όμως δεν αφορά 1,4 δισ., αφορά 3,9 δισ. Έρχεστε τώρα και χειροκροτούμενος ανακοινώνετε “κούρεμα” σε αυτά που έχουν δικαίωμα να εισπράξουν οι συνταξιούχοι και μάλιστα πάνω από 60%, από 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. Εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια. Θα ήθελα μία απάντηση. Εννοείτε πράγματι κούρεμα ή κάτι άλλο;», είπε χθες μιλώντας στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η απόφαση πληρωμής δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά υποχρέωση καθώς ήταν απόφαση του ΣτΕ και ήταν σαφής.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε μάλιστα ότι «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι «κουρεύει» τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα. 

Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. 

Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων».

Click4more «Σκοτώνονται» και… εκτός Βουλής Σταϊκούρας – Τσακαλώτος! «Βαριές» κουβέντες στο Facebook

Έντονη ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων των συνταξιούχων οι οποίοι έκαναν λόγο  για αντισυνταγματική εκτροπή.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που διαχειρίστηκε την αγωγή μιλά για συνταγματική εκτροπή καθώς και για περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Μάλιστα τονίζει ότι όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και «νομικό πραξικόπημα» για τις αρχές του κράτους δικαίου. «Δεν χρειάζονται φαίνεται τα δικαστήρια για τους κυβερνώντες ούτε οι αποφάσεις τους διότι τα πάντα στις ημέρες τους θα τα ρυθμίζει η εκτελεστική εξουσία. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών» σημειώνει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις