Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Αργά και… σταθερά η προσέγγιση των μεσαίων στρωμάτων – “Νιώθουν εξαπατημένοι από την ΝΔ”

ΣΥΡΙΖΑ: Αργά και… σταθερά η προσέγγιση των μεσαίων στρωμάτων – “Νιώθουν εξαπατημένοι από την ΝΔ”

Την εκτίμηση ότι σιγά αλλά σταθερά ξεκινάει η αποκατάσταση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την μεσαία τάξη εκφράζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία αξιολογούν καθημερινά τα αποτελέσματα από τις εξορμήσεις που κάνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια.

«Το κακό  κλίμα που συναντούσαμε στους μικρομεσαίους πριν από την πανδημία δεν υπάρχει πια .  Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονται φοβισμένοι για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και σε ένα βαθμό  νιώθουν εξαπατημένοι από τη ΝΔ . Στις συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους καταλαβαίνουν την  ανάγκη να υπάρξει  εμπροσθοβαρές  πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας πριν να είναι αργά» , λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ωστόσο  ότι το λιώσιμο των πάγων ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν σημαίνει αυτόματα και αλλαγή στάσης σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπως επισημαίνουν μάλιστα χαρακτηριστικά «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι  να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που κινούνται στην μεσαία τάξη.»

Η προσέγγιση Τσίπρα

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ένα βήμα παραπάνω σε αυτή την διαδικασία   εμφανίζεται απολογιστικός απέναντι στους πολίτες που τον «μαύρισαν» στις προηγούμενες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ίδιος ο Αλέξης . Τσίπρας, πριν από ένα μήνα  με αφορμή τα αμοιβόμενα προγράμματα «κατάρτισης των επιστημόνων» που ακυρώθηκαν λόγω της πρωτοφανούς προχειρότητας, τύπου… «σκόιλ ελικικού»,  σε δημόσια παρέμβασή του, ανέφερε: «Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Το διορθώσαμε βέβαια μετά, αλλά…».

Παρ όμοια αναφορά έκανε και πριν από λίγο καιρό αναφέροντας ότι υπάρχει:« μεγάλο πρόβλημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -και θέλω να είμαι δίκαιος, δεν έγινε τώρα, υπήρχε και επί των ημερών μας- ήταν ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν ούτε έξω από τις συστημένες τράπεζες. Δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό»

“Την ύφεση την έφερε η κυβέρνηση”

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε και χθες στην ομιλία του στον ΣΕΒ να επιμένει ότι την ύφεση την έφερε η κυβέρνηση πριν έρθει ο κορονοιος.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας»  είπε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την έξοδο από την παρούσα κρίση θα πρέπει να εμπεριέχει στήριξη στην ενεργό ζήτηση και προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το 2019 παραδώσαμε τη διακυβέρνηση, όντας δικαιωμένοι από τις επιλογές μας, με την Οικονομία να αναπτύσσεται με 2,8%. Τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες και η δημιουργία 450.000 νέων θέσεων εργασίας πιστοποιούν ότι κάναμε την ορθή επιλογή».

«Ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, με τον κ. Βρούτση να καταθέτει τη μία τροπολογία μετά την άλλη σε όποιο νομοσχέδιο έβρισκε διαθέσιμο. Τροπολογίες που σε εμάς ήταν γνωστές και για τις οποίες διαφωνήσαμε, μέσα από έναν έντιμο διάλογο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «φαίνεται η ΝΔ είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση».

«Το θέμα δεν είναι οι γνωστές διαφωνίες μας, το θέμα είναι ποια τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Ήδη ως την έναρξη της πανδημίας, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 19», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας  τονίζοντας ότι «η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακυλούσε στην ύφεση και την ανεργία. Και υπάρχει και η περίοδος μετά το 2015 όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα ακριβώς αντίθετα. Με προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα. Την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα άρχισε να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις