Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν διαπιστώνουμε μόνο εμείς την ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας”

“Για να υπάρξει «παρακαταθήκη» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ”, αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ.

Επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κλπ).

Φουλ επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ επιβεβαιώνουν “αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη, δεν υπάρχει. Και σίγουρα είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο πρωθυπουργός ότι «έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες»”.

Ακολούθως παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία: “Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4%”.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην παρουσίαση σήμερα των δωρεών που έγιναν στο ΕΣΥ από ιδιώτες, φορείς και κράτη, για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι “είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού. Είναι θετικό επίσης ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει μια Επιτροπή κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών… Αν ο κ.Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες»”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέκος Φλαμπουράρης: Ο «δεύτερος πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα και ο αγαπητός «παππούς του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο «Νέστορας» της Αριστεράς και «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε κομβικό ρόλο ιδιαιτέρως κατά το «καυτό» διάστημα του 2015, τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τελικά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017
Μητσοτάκης: 2 δισ. € τους επόμενους μήνες για στήριξη εισοδήματος - Έκτακτη ενίσχυση για κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα από ευλογιά, νέα μέτρα για το στεγαστικό
«Επιλέγω συνειδητά να μη σχολιάσω τίποτα δημόσια απ'όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς» - «Εγώ δεν θα έμπαινα σε πλοίο με καπετάνιο που το έριξε στα βράχια» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ
236
Το «φάντασμα» της ακυβερνησίας μετά τις εκλογές και η ανησυχία του ΠτΔ – Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών
«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει το ενδιαφέρον για την πολιτική σταθερότητα και θα ήταν θεσμικά μυωπικό, ίσως και ανεύθυνο να αποφύγει να επισημάνει τον κίνδυνο της αστάθειας»
Κωνσταντίνος Τασούλας 9
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μαξίμου: «Να ανέβει το ελληνικό τένις ακόμα πιο ψηλά»
Στις 8 Νοεμβρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι στον τελικό του ATP 250 της Αθήνας, κατακτώντας στα 38 του χρόνια τον 101ο τίτλο του στο ανδρικό tour
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς
9