Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν διαπιστώνουμε μόνο εμείς την ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας”

“Για να υπάρξει «παρακαταθήκη» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ”, αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ.

Επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κλπ).

Φουλ επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ επιβεβαιώνουν “αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη, δεν υπάρχει. Και σίγουρα είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο πρωθυπουργός ότι «έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες»”.

Ακολούθως παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία: “Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4%”.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην παρουσίαση σήμερα των δωρεών που έγιναν στο ΕΣΥ από ιδιώτες, φορείς και κράτη, για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι “είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού. Είναι θετικό επίσης ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει μια Επιτροπή κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών… Αν ο κ.Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες»”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη και ΟΠΕΚΕΠΕ: Τον στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις και αποπροσανατολίζουν από την υπόθεση
«Απίστευτα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κορυφαίο όλων ότι ο εισηγητής μας επιτέθηκε σωματικά στον μάρτυρα κ. Τζεδάκη, κάτι, άλλωστε, που διέψευσε και ο ίδιος», επισημαίνει η Πειραιώς
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς 10
Το ευχαριστώ της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Διαμαντή Καρακατσάνη: «Είσαι ο ιθύνων νους, ο εμπνευστής και στρατηγός»
«Ο Διαμαντής Καραναστάσης αφήνει παρακαταθήκη πολιτική και κοινωνική ενός ανθρώπου αδάμαστου που δεν αποδέχεται τη βρωμιά του συστήματος εξουσίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 9
Σκληρή απάντηση της Κίνας στις δηλώσεις Γκιλφόϊλ για το λιμάνι του Πειραιά
Η κινεζική πρεσβεία καταγγέλλει «σοβαρή παρέμβαση» μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη, η οποία κάλεσε την Ελλάδα να «πουλήσει το λιμάνι του Πειραιά» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή
Το λιμάνι του Πειραιά 7
Μακάριος Λαζαρίδης στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταθέτω μήνυση κατά της διευθύντριας Τύπου του γραφείου του ΠΑΣΟΚ – Η απάντηση από την Χαριλάου Τρικούπη
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν ότι: «Ο εν λόγω κύριος σήμερα επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε μάρτυρα γιατί δεν του άρεσαν οι απαντήσεις του»
Εξεταστική
14
Ο Διαμαντής Καραναστάσης παραιτήθηκε από βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας: «Σαν το γάλα μες στις μύγες - Επιστρέφω στον πολιτισμό»
Την παραίτησή του από την Πλεύση Ελευθερίας υπέβαλε ο Διαμαντής Καραναστάσης - Στην ανάρτησή του ευχαριστεί προσωπικά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Διαμαντής Καραναστάσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 72