Τετάρτη, 8 Μαΐ
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα διάλυσης μετά τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή – Πως θα κινηθούν σήμερα όσοι αποχώρησαν χτες

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα διάλυσης μετά τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή – Πως θα κινηθούν σήμερα όσοι αποχώρησαν χτες

Με τις αποχωρήσεις των στελεχών της Εφης Αχτσιόγλου, των «6 + 6», του Διονύση Τεμπονέρα και της Ομπρέλας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο το χάσμα το οποίο υπάρχει στο κόμμα. Σε ό,τι αφορά στην Ομπρέλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα (12.11.2023) αναμένεται να δώσουν στην δημοσιότητα και το κείμενο αποχώρησης από το κόμμα.

Η Ομπρέλα συνεδρίασε το βράδυ του Σαββάτου και αποφάσισε να μην επανέλθει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να βρεθούν τα στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου. Κοντά στην πόρτα της εξόδου από τη συνεδρίαση φαίνεται να είναι και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί κάτι που να αλλάζει την απόφασή του να αποχωρήσει.

Η αποχώρηση των τάσεων από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έφερε μοιραία και μία πρώτη καταμέτρηση των δυνάμεων μέσα στην ΚΕ. Η πλευρά Κασσελάκη επιμένει ότι πρόκειται για απλά μαθηματικά και ότι χθες αποχώρησαν 85 ενώ άλλοι τους ανεβάζουν στους 100.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην χθεσινή του ομιλία εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος να μην υποχωρήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια».

Παράλληλα ωστόσο έκανε ελιγμό δίνοντας μία εβδομάδα περιθώριο στην επιτροπή δεοντολογίας να αποφασίσει τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών αλλιώς θα ενεργοποιήσει τις καταστατικές διατάξεις και θα οδηγήσει το κόμμα σε δημοψήφισμα από την βάση, στηριζόμενος στο άρθρο 24 και 25 του καταστατικού.

Το μήνυμα Κασσελάκη και η «γιούχα»

Πολλοί υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του έστειλε μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του όσο και στην κοινωνία ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο την εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόμμα. Έστειλε ωστόσο και μήνυμα σε όλo το πολιτικό σύστημα ότι δεν είναι ένας πρόεδρος υπό αμφισβήτηση ούτε υπό επιτροπεία.

Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης αποδοκιμάστηκε δύο φορές. Όταν μίλησε για «μικρούς ανθρώπους» και έκανε λόγο για πέμπτη φάλαγγα στο κόμμα, με τον Νίκο Φίλη να φωνάζει «αίσχος».

Η Έφη Αχτσιόγλου και οι «6 + 6» από την πλευρά τους εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να καταγραφούν ως η επόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Έβαλαν το θέμα του δημοψηφίσματος από την αρχή ζητώντας να γίνει ψηφοφορία, γι’ αυτό το θέμα και αποχώρησαν όταν το προεδρείο απέρριψε την πρόταση τους.

Η κίνηση Αχτσιόγλου – Τεμπονέρα

Ωστόσο ένα περιστατικό που συνέβη δημιούργησε πολλές και διάφορες εντυπώσεις. Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα η Έφη Αχτσιόγλου ανέβηκε ταυτόχρονα και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο ο οποίος στάθηκε δίπλα της. Ο πρόεδρος της ΚΕ Παναγιώτης Ρήγας του ζήτησε να κατέβει κάτω γιατί δεν γινόταν να στέκεται δίπλα στην κυρία Αχτσιόγλου.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό έγινε με συνεννόηση των δυο πλευρών προκειμένου να σηματοδοτήσουν την συμπόρευση τους ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ζητήσει να σταθεί δίπλα τους. Οι πλευρές Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα ωστόσο αρνήθηκαν να ταυτιστούν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γι’ αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε αμέσως μετά τα δύο στελέχη.

Από το περιβάλλον του προέδρου θεωρούν την αποχώρηση Αχτσιόγλου – Τεμπονέρα προσχηματική, καθώς όπως λένε «στο σχέδιο πολιτικής απόφασης υπάρχει πολιτική αποδοκιμασία των στελεχών που βάλλουν κατά του κόμματος και του προέδρου με προσωπικές αναφορές και δεν υπάρχει καμία αναφορά στο δημοψήφισμα».

Λένε μάλιστα ότι η βασική στόχευση της πλευρά Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Ομπρέλας ήταν να τεθεί αρχικά το θέμα του δημοψηφίσματος προκειμένου να καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και οι προεδρικοί διαφωνούν σε αυτό το θέμα. Μία ενδεχόμενη καταψήφιση θα έπαιρνε την μορφή μομφής κατά του προέδρου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις