Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Τζουμάκας μονομαχούν για την αρχηγία

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Τζουμάκας μονομαχούν για την αρχηγία

Κυριακή εκλογών η σημερινή, 17 Σεπτεμβρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίζουν για νέα ηγεσία, προσερχόμενοι στις κάλπες από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Τζουμάκας διεκδικούν την προεδρία μετά και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα άρχισαν και επίσημα στις 8 το πρωί της Κυριακής  με τους 5 μνηστήρες, Αχτσιόγλου, Κασσελάκη, Παππά, Τσακαλώτο και Τζουμάκα να στέκονται στη γραμμή της αφετηρίας.

Νικητής ή νικήτρια θα είναι εκείνος ή εκείνη που θα συγκεντρώσει στη λήξη της εκλογικής διαδικασίας το 50+1% των ψήφων.

Έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να βγει από απόψε κιόλας λευκός καπνός. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάλπες θα στηθούν ξανά την άλλη Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου.

Αντίπαλοι σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο εκλογών θα τεθούν οι δύο πρώτοι της σημερινής αναμέτρησης.    

Το «φαβορί» Έφη Αχτσιόγλου 

Ήταν 12 Ιουλίου όταν η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, δηλώνοντας ότι το δίλημμα «Κέντρο ή Αριστερά» είναι στρεβλό και ότι προέχει η συλλογική ευημερία. Μέχρι και τις παραμονές των εκλογών, πάντως, καταγραφόταν προβάδισμα της πρώην υπουργού και αυτό δεν αμφισβητήθηκε από τους λοιπούς 4 συνδιεκδικητές, όσο και να μην το παραδέχονται δημόσια.

Από εκεί και πέρα αμφισβητούν κατά πόσο αυτή η πρωτιά μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογή από απόψε. Γύρω της συσπειρώθηκαν πολλά στελέχη, πολλά της νεότερης γενιάς, αλλά και πιο έμπειρα, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης που έχει δηλώσει τη στήριξή του. Τη στήριξή τους προς την 38χρονη πολιτικό από τα Γιαννιτσά έχουν εκφράσει, επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Λούκα Κατσέλη, η Διάνα Βουτυράκου και άλλοι.

Η ίδια έχει υπογραμμίσει την ανάγκη επαναφορά της ουσίας της πολιτικής, επειδή: «Η πολιτική μετράει, επηρεάζει τη δουλειά μας, την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας. Η πολιτική έχει σημασία. Για εμάς, πολιτική σημαίνει καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση της ζωής των πολλών. Σημαίνει το ”εγώ” να υποτάσσεται στο ”εμείς”. Σημαίνει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Σημαίνει αντίσταση σε ό,τι μάς καθηλώνει, αλλά και θετική πρόταση για καλύτερες μέρες».

Ο «κομήτης» εξ Αμερικής Στέφανος Κασσελάκης

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ποσοστό θα καταγράψει, υπάρχουν στελέχη που μιλάνε για συνεχώς αυξανόμενη δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη, εκτίμηση που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις.

Το αουτσάιντερ που τάραξε τα εσωκομματικά νερά, αυτοπροτάθηκε ως εκείνος που μπορεί να τερματίσει τη «βασιλεία» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εγώ μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη γιατί “παίζω μπάλα στο ίδιο γήπεδο” με αυτόν: Επιχειρηματικότητα και Αριστεία», υπογράμμισε, προβάλλοντας, παράλληλα, ένα μείγμα ατζέντας καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής και των συμφερόντων.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο 35χρονος επιχειρηματίας προειδοποίησε (;) πως «ήρθε για να μείνει», ακόμη και αν δεν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καθημερινές δημόσιες παρεμβάσεις του, όπως αυτή με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποδεικνύουν την πρόθεσή του για την επόμενη μέρα, ενώ προκαλεί αίσθηση η σχεδόν επαγγελματική διαχείριση της εικόνας του και μάλιστα από τον ίδιο. 

Το άλλοτε «δεξί χέρι» του Τσίπρα, Νίκος Παππάς

Σε όλες τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του πριν τις κάλπες ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς ανέφερε σε πολιτικούς συντάκτες ότι αναδείχθηκαν οι διαφορές στην πρόταση για κόμμα και ευρύτητα παράταξης.

«Έχουν αναδειχθεί οι βασικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Εμείς υπερασπιζόμαστε τη διακήρυξη. Ας τοποθετηθούν και οι συνυποψήφιοι. Κόμμα μελών και κόμμα δομών, η άλλη διαφορά. Κρίσιμη. Υπήρξαν δομές που δεν επέτρεψαν τον μετασχηματισμό. Ήρθαν 110.000 μέλη. Πώς αξιοποιήθηκε αυτό;» είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην στενότερος συνεργάτης του ανθρώπου τον οποίο φιλοδοξεί να διαδεχθεί, δηλ. του Αλέξη Τσίπρα.

Αφού κράτησε χαμηλούς τους τόνους όλο το διάστημα πριν τις εκλογές, συμφώνησε στην πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο, με τον γνωστό εργατολόγο να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το αξίωμα.

Το «θεώρημα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θεωρεί ότι είναι σε θέση να καταλάβει τη δεύτερη θέση, αρθρώνει λόγο με περισσότερα «αντιδημοφιλή» για το εσωτερικό ακροατήριο χαρακτηριστικά, όπως «ισχυρό ταυτοτικό ζήτημα (Ριζοσπαστική Αριστερά) και «δύσκολα» θέματα με κορυφαίο εξ αυτών τη φορολογία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αισιοδοξεί, καθώς η υποψηφιότητά του εκτιμάται ως η πιο συμπαγής κομματικά, σχεδόν ισάξια με της Έφης Αχτσιόγλου.

Τζουμάκας, ο δεύτερος Στέφανος της κούρσας

Ως η πλέον συμβολική και υπερβατική κρίνεται η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα. Ο 77χρονος πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ιδρυτικό του μέλος, κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα ανοιχτά τα χαρτιά του.

Κάλεσε σε «υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης», ζήτησε «όχι απλά να χάσει ο Μητσοτάκης – αυτός κάνει τη βάρδιά του -, αλλά να οδηγήσουμε τη δεξιά πολιτική σε ήττα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις