Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές με εσωκομματικές διενέξεις και καχυποψία ώρες πριν στηθούν οι κάλπες – Το ντεσαβαντάζ Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές με εσωκομματικές διενέξεις και καχυποψία ώρες πριν στηθούν οι κάλπες – Το ντεσαβαντάζ Κασσελάκη

Ώρες πριν στηθούν οι κάλπες για τις εκλογές της Κυριακής (17.9.2023) που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές διενέξεις συνεχίζονται ενώ την ίδια ώρα κορυφώνεται και η καχυποψία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτελεία των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στην μάχη της εκπροσώπησης σε όλα τα εκλογικά κέντρα. Δηλαδή αναζητούν εκλογικούς αντιπροσώπους καθώς όλοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει σωστά.

Το θέμα αυτό φαίνεται ότι το έχει λύσει σχετικά νωρίς το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου καθώς έχει ανθρώπους σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Οι πληροφορίες λένε ότι το ίδιο ισχύει και τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν έχει κομματικό μηχανισμό, θα ενεργοποιήσει τους εθελοντές που έχουν μπει στην πλατφόρμα Ανασυγκρότηση τώρα και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τον πέμπτο υποψήφιο.

Ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρας Τζάκρη, ο Γιώργο Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, από την πλευρά τους αναζητούν στελέχη σε περιοχές που δεν υπάρχουν εθελοντές.

Η καχυποψία απορρέει από την αγωνία που υπάρχει σε όλα τα στρατόπεδα για το ποιος θα πάρει τελικά το κόμμα, αλλά και από το γεγονός ότι ήδη κάποιοι λένε ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα εάν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Χθες πάντως σε δημοσκόπηση του Mega η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να είναι πρώτη στο γενικό σύνολο με ένα προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 8 μονάδες σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν.

Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 39% πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της Έφης Αχτσιόγλου, ακόμα το 35% πιστεύει ότι θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος, έναντι 39% της κ. Αχτσιόγλου, και το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίστοιχα, σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, το 43% πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 29% της Έφης Αχτσιόγλου, το 38% ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος, έναντι 32% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Αχτσιόγλου 29%). Αντιθέτως, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά, με την εξαίρεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ποιον, όμως, θέλουν για πρόεδρο όσες και όσοι ρωτήθηκαν στην έρευνα; Εδώ βλέπει κανείς μια μετατόπιση των προτιμήσεων προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο πηγαίνουμε προς το κοινό που θα πάει να ψηφίσει στην εσωκομματική διαδικασία.

Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σενάρια που μιλούν για διάσπαση εμφανίστηκε να δηλώνει ότι ακόμα και εάν χάσει θα παραμείνει στο κόμμα ρίχνοντας στην πραγματικότητα το μπαλάκι σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι εάν εκλεγεί θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Στο θέμα αυτό παρενέβη με δηλώσεις του και ο Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος είπε ότι «για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, μετά από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ». Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος στο θέμα της διάσπασης πρόσθεσε:

«Βεβαίως και δεν το αποκλείω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί ότι δεν τρομάζει κανέναν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη.

Σχολιάζοντας μάλιστα το θέμα που δημιουργήθηκε με το βίντεο της Μακρονήσου ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της Ιστορίας».

Στο θέμα του βίντεο παρενέβη η Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας πως «η πολιτική είναι πολύ σοβαρό ζήτημα» και «πρέπει να την διαφυλάξουμε». «Δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική», είπε.

Εν τω μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «λάθος» τη «χθεσινή συγγνώμη» εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο Κασσελάκη από τη Μακρόνησο. «Ίσως ήταν λάθος ότι ζήτησα συγγνώμη από όλο το κόμμα, και ίσως δεν έπρεπε να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις