Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από τα self test δεν ακούσαμε για πρόσθετα μέτρα στα σχολεία

ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη ανησυχία τους για το κατά πόσον η ιστορία τα self test θα αποτελέσουν μια ασφαλή λύση για τους μαθητές εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ενστάσεις που εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επιτροπή των ειδικών παρουσία της Νίκης Κεραμέως, ζητώντας στην πραγματικότητα μια εβδομάδα παράταση πριν ανοίξουν τα σχολεία .

«Τα self test έχουν ποσοστό αποτυχίας 40% στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τη διασπορά στην κοινότητα ανέφερε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Προσέθεσε πως «η κυβέρνηση λέει ότι όλες οι υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν ενιαία και συμβάλουν στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Όμως ο ιδιωτικός τομέας, με δυναμικότητα 15.000 κλίνες, έχει περιθάλψει μόνο το 5% των περιστατικών με covid-19. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν επιχαίρουμε για αυτό, ούτε ποντάρουμε στην αποτυχία της κυβέρνησης. Κάνουμε προτάσεις διεξόδου:

– Ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα.

– Συστράτευση όλων των υγειονομικών δομών

– Πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες και επιτάχυνση των εμβολιασμών με πίεση προς την ΕΕ για απελευθέρωση από τις πατέντες, όπως ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική ισχύς για τα εμβόλια».

«Ανοίγουν τα σχολεία αλλά δεν ακούσαμε για πρόσθετα μέτρα»

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ακόμα ότι «ανοίγουν τα Λύκεια αλλά δεν ακούσαμε ποια πρόσθετα μέτρα υπήρξαν, μετά την κοινή εκτίμηση όλων ότι τα σχολεία είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού, έτσι ώστε να ανοίξουν με τον πιο ασφαλή τρόπο. Δεν μπορεί το μοναδικό καινούργιο στοιχείο να είναι τα self-tests, η ατομική ευθύνη των μαθητών ή των οικογενειών τους, όταν, μάλιστα, για τα συγκεκριμένα τεστ δεν ξέρουμε τον βαθμό αξιοπιστίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας «ανοίγουν τα σχολεία με περισσότερες αίθουσες; Ένα χρόνο τώρα, έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί μια αίθουσα επιπλέον σε κάποιο δήμο, να αλλάξει η αναλογία των 27 μαθητών, που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα; Όχι! Αντίθετα, τι βλέπουμε; Μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Ο κόσμος θέλει αξιοπιστία, θέλει πειστικές απαντήσεις. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του απέναντι στους κυβερνώντες, διότι αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη, τότε καταρρέουν όλα τα μέτρα».

«Ο ένας υπουργός αναιρεί τον άλλον»

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ακόμα ότι στην κορύφωση της κρίσης, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου ο ένας υπουργός αναιρεί τον άλλον.

«Ο κ. Σκέρτσος αναιρεί τον κ. Γεραπετρίτη και το αντίθετο. Την μια στιγμή λένε ότι θα ανοίξουμε το Πάσχα και μετά ότι δεν θα ανοίξουν . Τα μαγαζιά τη μία βδομάδα κλείνουν, και μετά ξανανοίγουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπήρξε ένα συστηματικό, αποτελεσματικό σχέδιο, παρά μόνο μια προσπάθεια επικοινωνίας χωρίς περιεχόμενο. Αυτή η κατάσταση είναι τραγική, έχουμε οδηγηθεί σε μια οριακή κατάσταση, έχουμε καταρρεύσει στην παγκόσμια κατάταξη της χώρας σε σχέση με τα κρούσματα και τις απώλειες το τελευταίο τρίμηνο – τετράμηνο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις