Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακές οι λύσεις της κυβέρνησης – Τα 4 ερωτήματα για το self test

Ως πολιτική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν  δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test, στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας είδαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δωρεάν  ενός τεστ την εβδομάδα για όσους πολίτες έχουν ΑΜΚΑ.

Την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει λειτουργικά στο Λεκανοπέδιο, η κυβέρνηση δια του κ.Σκέρτσου -και όχι δια του Υπουργού Υγείας- εξαγγέλλει δωρεάν αυτοεξέταση των πολιτών για κορονοϊό.

Αναγνωρίζει δηλαδή έμμεσα ότι είχαν δίκιο όσοι – μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ- εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμμα στη διαχείριση της πανδημίας την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και στις «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού (χώροι εργασίας, καταστήματα, κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ) .

«Η λύση της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα»

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς καθώς  δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός  φορέας ( Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων , ΕΟΔΥ ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης , αλλά για πολιτική –επικοινωνιακή απόφαση.

Τα 4 ερωτήματα

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σχολιάζοντας σημειώνει τα εξής:

1. Την αξιοπιστία των self-test , ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους , σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος.

Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ;

2. Η ενημέρωση  των πολιτών για τη σωστή χρήση τους.

3. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ.

4. Η διαφάνεια στην  προμήθεια των self-test και η διαδικασία χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων. Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας .

«Μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid  τεστ, μετά από συνταγογράφηση  και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και – σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας –  η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών .

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στο Μαξίμου σήμερα και οι «σκληροί» των μπλόκων: Τα αιτήματα, οι αποκλεισμένοι και η ύστατη προσπάθεια συνεννόησης
Κυβερνητικοί παράγοντες, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα και έχουν γνώση των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι από την Τρίτη οι κινητοποιήσεις «τελειώνουν»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ξεμπλοκάρουν άμεσα 90.000 εκκρεμείς άδειες διαμονής - Όλα όσα αλλάζουν με το νέο νομοσχέδιο νόμιμης μετανάστευσης
Τέλος στις καθυστερήσεις και την γραφειοκρατεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το νέο νομοσχέδιο - Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα έχουν ξεμπλοκάρει σχεδόν 200.000 εκκρεμείς άδειες
Μετανάστες 16
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αγρότες γνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινωθεί
«Tο πλαίσιο των παρεμβάσεων ορίζεται με σαφήνεια από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήσαμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς κανόνες»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στο Μαξίμου 81