Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη κόντρα στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη κόντρα στη Βουλή
Φωτογραφία InTime News

Πρόβα τζενεράλε για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ημέρα της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι ήδη έχουν προετοιμάσει την επιχειρηματολογία τους με βάση τα όσα είπε στην αρχική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Η πρώτη σύγκρουση αναμένεται να έρθει με την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αφορά την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και την κατάργηση της απλής αναλογικής στον «Κλεισθένη» ενώ στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν απίθανο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απάληψη αρμοδιοτήτων απ’ τα δημοτικά συμβούλια. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο Παύλος Πολάκης θα υπερασπιστούν την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η αλλαγή γίνεται πριν καν εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος νόμος. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ακόμα ότι με αφορμή αυτή την αλλαγή θα ανοίξει και το θέμα της κατάργησης του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια η αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα ύψη.

Χθες άλλωστε υπήρξε και η πρώτη κινητοποίηση από φοιτητικές οργανώσεις όπου συμμετείχε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου ενώ οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν πολύ πιο μεγάλες και έντονες κινητοποιήσεις γι’ αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος την Παρασκευή 26 Ιουλίου, φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρα το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς όπως λένε μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είναι σίγουροι τι άλλο θα περιλαμβάνει. Το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στις 30 Ιουλίου στην Ολομέλεια περιλαμβάνει και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής για την ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα αφορά την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την αλλαγή του τρόπου επιλογής γενικών διευθυντών, αλλά και τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σε αυτό το θέμα αναμένεται να ειπωθούν πολλά ιδιαίτερα με αφορμή τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να αναφερθεί με παραδείγματα στο θέμα της επιλογής των Γενικών Γραμματέων που έκανε η κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις