Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό: Προκλητική η διάταξη για απαλλαγή από αστικές και ποινικές ευθύνες

ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικό: Προκλητική η διάταξη για απαλλαγή από αστικές και ποινικές ευθύνες

Απαλλαγή από αστική και ποινική ευθύνη προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για διαβούλευση για τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α), που θα «παίζουν» στο χρηματιστήριο τις εισφορές των ασφαλισμένων υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε ότι «ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι, το ρίσκο είναι μηδαμινό και ότι, οι ασφαλισμένοι στο μέλλον θα λάβουν ακόμα και έως 68% μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις. Το άρθρο 19 όμως του νομοσχεδίου, που αφορά τα golden boys, που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια, τις εισφορές των ασφαλισμένων, τους απαλλάσσει από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής. Οι εταιρίες θα λαμβάνουν τα κέρδη από τις προμήθειες, οι εργαζόμενοι θα υφίστανται τις ζημίες από τις ενέργειες των ιδιωτικών εταιριών, που μάλιστα δεν θα έχουν και καμία ευθύνη αν η «επένδυση» πάει στραβά».

«Ο κ.Χατζηδάκης να δώσει εξηγήσεις»

Στο θέμα παρενέβη και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλπυ λέγοντας ότι «ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την προκλητική διάταξη που απαλλάσσει τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α), που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η «κυβέρνηση Μητσοτάκη τζογάρει τη ζωή των επόμενων γενεών και υπονομεύει το βασικό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους, το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που πλήττει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου, χωρίς ουσιαστική εγγύηση για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων που θα λάβουν.

Αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, τον διανεμητικό του χαρακτήρα, και καταλύει την αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών».  Πλήττει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει επίσης πως «πλήττει συνολικά τους φορολογούμενους, καθώς με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, που θα διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις, και θα δημιουργηθεί συνεπώς ένα τεράστιο κενό άνω των 56 δις ευρώ για την χρηματοδοτική κάλυψη τους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις