Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Όταν μιλά για κωλοτούμπες να κοιτάζεται και στον καθρέφτη

ΣΥΡΙΖΑ

Ένα προς ένα τα σημεία τα σημεία που εξήγγειλε χθες στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέκρουσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να αποδημήσουν το κυβερνητικό αφήγημα του πρωθυπουργού.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με μια διάθεση εμφανώς σαρκαστική, αναφερόμενοι στο σύνολο των εξαγγελιών, έλεγαν ότι καλό είναι «να φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο σημείο αυτό μάλιστα υπενθύμιζαν τις περσινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στην ΔΕΘ για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου, όπως είχε πει, θα την ακυρώσει όταν η ΝΔ ερχόταν στην κυβέρνηση. Μάλιστα υπενθύμιζαν ότι είχε στείλει «μήνυμα» προς την πλευρά της ΠΓΔΜ ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή, αφού αυτό προβλέπεται σε περίπτωση μονομερούς ακύρωσης της συμφωνίας.

«Όταν μιλάει λοιπόν ο πρωθυπουργός για κωλοτούμπες καλό είναι να κοιτάζεται και στον καθρέφτη» έλεγαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «είδαμε να παραπέμπονται σε ένα πολύ αόριστο μέλλον τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η κυβέρνηση θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση το 2021», ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος μάλιστα Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωση του ανέφερε ότι: «Η πραγματικότητα,  είναι αμείλικτη: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 με έναν δημοσιονομικό μηχανισμό που εγγυόταν τα χρήματα των εταίρων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό. Και τώρα καταφεύγει σε λεκτικά παιχνίδια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτές τα στελέχη της Κουμουνδούρου επεσήμαιναν ότι «η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ, με την προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 μόνο βουλευτές. Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μπορεί να επιτελεί το έργο του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όχι μόνον την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Για τα εργασιακά: «Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Επιμένοντας να μας θεωρεί ανόητους, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μιλώντας για αναχρονιστικό θεσμό που με το που καταργήθηκε έφερε ρεκόρ στις προσλήψεις.

Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαμε απόδοση ρεκόρ με τη δημιουργία 296.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, είχαμε απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας».

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο: «Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Οι 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει. Οι 10500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων τα επόμενα χρόνια».

Για το προσφυγικό: «Θέλει θράσος να μιλάει η Ν.Δ. για ασυνόδευτους ανήλικους και την διαχείριση του θέματος – που όντως χρειάζεται βελτίωση – όταν σαν κυβέρνηση φυλάκιζε σε Κέντρα Κράτησης ανήλικους για πολλούς μήνες και σαν αντιπολίτευση καταψήφιζε στη Βουλή την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον ανακάλυψε όψιμα την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε., προσπαθώντας να τραβήξει το αυτί στα κράτη-μέλη που πρέπει να την τηρούν στο ζήτημα του προσφυγικού. Ας ενημερώσει κάποιος τον πρωθυπουργό ότι αυτοί που πρώτοι δεν τηρούν την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των ευθυνών είναι οι πολιτικοί του εταίροι στο Λαϊκό Κόμμα. Ας αφήσει λοιπόν τα λόγια και τις δηλώσεις, όπως έκανε και σήμερα, και ας αξιοποιήσει κάθε βήμα και κάθε ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι βουλευτές της».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις