Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε παράλληλο σύμπαν

ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να δοθούν οι πατέντες των εμβολίων σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο εμβολιασμός πολιτών ,αναλαμβάνουν στελέχη της Ευρωπαϊκής «αριστεράς», ενώ τις επόμενες ημέρες το θέμα θα θέσει προς συζήτηση  στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στην Βουλή και ζητά από τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες γύρω από αυτό το θέμα.

click4more: Τι θα συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία – Έτοιμη ακόμα και να αποχωρήσει η Ελλάδα

Σχολιάζοντας μάλιστα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την στάση της κυβέρνησης έλεγαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρκείται να λέει πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» και αρνείται να πάρει πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος πατέντας για τα εμβόλια, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, και την οποία ζητούν οι επιστήμονες (Μόσιαλος, Γεροτζιάφας κλπ) ώστε να μπορούν να παραχθούν μαζικότερες ποσότητες εμβολίων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Η δικαιολογία πως εταιρίες στην Ελλάδα δεν μπορούν να παράξουν το εμβόλιο είναι πρόφαση για την αδράνεια Μητσοτάκη. Υπάρχουν πολλές εταιρίες στο εξωτικό που μπορούν, αν αρθεί το καθεστώς πατέντας. Ταυτόχρονα η  Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να προβαίνουν σε διμερείς συμφωνίες για εξαγορά επιπλέον εμβολίων πέραν αυτών που εξασφαλίζει η ΕΕ» αναφέρουν.

«Ίσως ο κ. Μητσοτάκης ζει σε παράλληλο σύμπαν»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ίσως να ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, σε άλλη χώρα, πάντως σίγουρα όχι στην Ελλάδα.

Την ώρα που όλη η Ευρώπη μιλά για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εμβολιασμού, και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021, ο ίδιος δηλώνει πως θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε».

Το θέμα δεν είναι μόνο ποσά εμβόλια αλλά και πότε θα έρθουν ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες. Αντί να παίζει με τις λέξεις, θα περιμέναμε να πάρει μια πρωτοβουλία για άρση της πατέντας παρουσία του προεδρεύοντος της ΕΕ.

Δεν το έκανε. Αρκέστηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις για εμβολιασμό κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον.

Μέχρι τότε, οι μόνοι που είχαν όσα εμβόλια χρειάζονται, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν οι υπουργοί και κάθε λογής παρατρεχάμενοι του».

«Κάποιος λέει ψέματα»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσθέτουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να υπόσχεται ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που η πορεία εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργή και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έτσι δεν επιτυγχάνεται ανοσία εντός του 2021.

Από τις 28/12 ως σήμερα έχουν γίνει μόλις 44.000 εμβολιασμοί. Τα μαθηματικά, ακόμα και με αύξηση στις 17.000 εμβολιασμούς τη μέρα, που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, δεν βγαίνουν. Κάποιος λέει ψέματα. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το ρεπορτάζ του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πήρε 2 εκατ. εμβόλια της Moderna λιγότερα από αυτά που δικαιούται».

«Θρασύτατη στοχοποίηση των γιατρών»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν παράλληλα για « θρασύστατη» στοχοποίηση των γιατρών από τον κ. Κοντοζαμάνη η οποία όπως λένε  είναι ενδεικτική της στρατηγικής της κυβέρνησης. «Στην αρχή στοχοποίησαν τη νεολαία. Μετά όλους τους πολίτες με την «ατομική ευθύνη».

Στη συνέχεια άρχισαν να στοχοποιούν και να επιρρίπτουν ευθύνες μέχρι και στην Επιτροπή των επιστημόνων για αμιγώς πολιτικές τους αποφάσεις. Τώρα, με 4637 από τις αρχές Νοεμβρίου και ενώ παρενέβη η δικαιοσύνη για τη Θεσσαλονίκη, στοχοποιούν τους γιατρούς. Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις τόσο στους υγειονομικούς όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ερώτηση, για τις καταγγελίες πως 80% των θανάτων του δεύτερου κύματος ήταν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι μόνοι που είναι άμοιροι ευθυνών είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, αυτοί δηλαδή που αποφασίζουν.»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις