ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται με επικοινωνιακά τρικ

Με αφορμή τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 -τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη,- τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα μέτρα πριν η κρίση αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται στην Κομισιόν παραπέμπουν στο τέλος του 2022 για την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019 ενώ για φέτος προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίστσης σε κοινή ανακοίνωση τους τονίζουν ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη τύπου V, στην οποία στήριζε την ρητορική της η κυβέρνηση, είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», των ημίμετρων και του εξωραϊσμού της πραγματικότητας».

click4more: Lockdown: Έρχεται παράταση στην Αττική – Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τις καθημερινές

Προσθέτουν μάλιστα ότι «η ανάκαμψη  της οικονομίας δεν έρχεται νομοτελειακά ούτε με διαγγέλματα και επικοινωνιακά τρικ. Προϋποθέτει την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει στην τύχη του. Αλλά και την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με “κούρεμα”, στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πορεία του εμβολιασμού στην χώρα καθώς αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να συσσωρεύσει τα χρέη»

Στο  θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι «εμείς εξαρχής λέγαμε ότι χρειάζεται πραγματική, γενναία στήριξη, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να συσσωρεύσει νέα χρέη με τις επιστρεπτέες ενισχύσεις και τις αναστολές πληρωμών. Και όταν τα χρέη αυτά γίνουν απαιτητά, η τραγωδία θα είναι ανείπωτη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία μας είναι ο εξής: μέχρι στιγμής βρισκόμαστε υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ, που υπάρχει λόγω της πανδημικής κρίσης, την ίδια στιγμή υφίσταται η άρση των περιορισμών του συμφώνου σταθερότητας, που ορίζουν το ύψος του ελλείμματος κάθε χώρας.

Εφόσον όμως οι υπόλοιπες χώρες μπουν σε συνθήκη οικονομικής ανάκαμψης, θα επανέλθουν κάποιοι από τους περιορισμούς και ενδεχομένως να “κλείσει” η ομπρέλα της ΕΚΤ. Τότε η Ελλάδα θα βρεθεί με συρρικνωμένο ΑΕΠ, χρέος πάνω από 210%, και ενώπιον νέας κρίσης χρέους, ενδεχομένως χειρότερη από αυτή του 2010. Και δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης πυροβολεί τα πόδια της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Μητσοτάκης: Θέλει πολλή προσοχή για ν’ ανοίξουμε οικονομία και σχολεία γρήγορα

Μητσοτάκης: Θέλει πολλή προσοχή για ν’ ανοίξουμε οικονομία και σχολεία γρήγορα

Το lockdown συνεχίζεται, νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα και το «άνοιγμα» της οικονομίας και της… καθημερινότητας συνεχίζει να αποτελεί γρίφο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ... Διαβάστε περισσότερα
Μήνυμα Μητσοτάκη: «Ας τσικνίσουμε με την οικογένειά μας – Είμαστε στην αρχή του τέλους»

Μήνυμα Μητσοτάκη: «Ας τσικνίσουμε με την οικογένειά μας – Είμαστε στην αρχή του τέλους»

Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για την καλή πορεία του εμβολιασμού και το τείχος ανοσίας που χτίζεται ενάντια στον κορονοϊό, κάτι ιδιαίτερα ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης: Συνεχάρη τηλεφωνικά τον διευθυντή του δημοτικού στο Δαμάσι Τυρνάβου

Μητσοτάκης: Συνεχάρη τηλεφωνικά τον διευθυντή του δημοτικού στο Δαμάσι Τυρνάβου

Τηλεφωνική επικοινωνία που κατεγράφη σε video είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γρηγόρη Λέτσιο, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου. Ο κ. Μητσοτάκη ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας: Άμεση η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Πέτσας: Άμεση η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνδράμει άμεσα τόσο για την οικονομική κάλυψη των πρώτων ... Διαβάστε περισσότερα