Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση του συνεδρίου – Που δίνουν έμφαση οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση του συνεδρίου – Που δίνουν έμφαση οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα

Μια μέρα μετά τη λήξη των διαδικασιών του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το επεισοδιακό φινάλε του, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας μια αποτίμηση της όλης διαδικασίας, επεσήμαναν ότι στο συνέδριο δεν υπήρξαν ηττημένοι, μόνο νικητές.

«Οι ηττημένοι είναι ο κ. Μητσοτάκης και το σύστημά του που μετρούν αντίστροφα για την κατάρρευση του καθεστώτος τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι, δίνοντας περισσότερο έμφαση στο πολιτικό σκέλος του συνεδρίου και λιγότερο στο διαδικαστικό, επιμένουν ακόμα ότι η στιγμή του διεξήχθη είναι πολύ σημαντική, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση χωρίς επιστροφή, λόγω των εγκληματικών επιλογών που εκτόξευσαν την κρίση ακρίβειας. «Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ανεβάζει τα ποσοστά του και κλείνει την ψαλίδα» προσθέτουν.

Επισημαίνουν ακόμα ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε ένα μίνιμουμ 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα ως απόλυτες προτεραιότητες μίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ακόμα ανέφεραν ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για την προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, και υπενθύμιζαν ότι οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τη μείωση  50% των αυξήσεων στο ρεύμα, την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους τους χρέους πανδημίας για ΜμΕ, νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης, ρυθμίσεις για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης σε ΑΕΙ με κατάργηση της ΕΒΕ, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Πρόσθεταν δε ότι η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη ως «λεφτόδεντρα» έπεσαν  στο κενό, αφού ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δείγματα γραφής ενώ  υπενθυμίζουν τι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη στο συνέδριο κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλεφτόδεντρα».

Σημαντικό στοιχείο, λένε, της όλης διαδικασίας ήταν η αυτοκριτική που έκανε Αλέξη Τσίπρας για αστοχίες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, όχι με έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης» ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του ανοίγοντας το συνέδριο.

Τέλος, τα στελέχη της Κουμουνδούρου δίνουν έμφαση και στην ευρύτατη αποδοχή της πρότασης Τσίπρα από τα 3/4 του συνεδρίου για απευθείας εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, επισημαίνοντας ότι επόμενος σταθμός είναι οι κάλπες της 15ης Μαΐου. «Τα 61.600 μέλη του κόμματος αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές του και να ενισχύσουν το αίτημα πολιτικής αλλαγής, θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε μία διαδικασία που θα είναι γιορτή της Δημοκρατίας με άμεση εμπλοκή όλων των μελών», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις