Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάλυση των παραδοσιακών τάσεων και τα στελέχη που στηρίζουν κάθε υποψήφιο – Έρχονται εκπλήξεις;

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάλυση των παραδοσιακών τάσεων και τα στελέχη που στηρίζουν κάθε υποψήφιο – Έρχονται εκπλήξεις;

Την διάλυση των τάσεων έτσι όπως παραδοσιακά υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα εμφανίζεται να το έχει η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα η οποία διχάστηκε για τον χρόνο των εκλογών του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μισά στελέχη να τάσσονται υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογές τον Σεπτέμβριο ενώ οι άλλοι μισοί υπερψήφισαν την πρόταση που θέλει την εκλογική διαδικασία να διεξάγεται στον Νοέμβριο.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν ωστόσο επεισοδιακή καθώς έγινε τρεις φορές και στο τέλος τα στελέχη της ΚΕ αναγκάστηκαν να ψηφίσουν ονομαστικά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν και φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη των δύο απόψεων.

Τελικά από τα 252 στελέχη που ψήφισαν στην ΚΕ τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του νέου Προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου τα 160 μέλη , ενώ υπέρ της πρότασης Σπίρτζη , Τεμπονέρα, Πολάκη για εκλογή του νέου προέδρου τον Νοέμβριο ψήφισαν 88.

Την πλειοψηφία αποτέλεσαν στελέχη της προεδρικής ομάδας αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή της Ομπρέλας) ενώ στην μειοψηφία βρίσκεται η ομάδα Πάππα και οι Πασοκογενείς υπό τον Χρήστο Σπίρτζη.

Ο νέος πρόεδρος ο οποίος -όπως δείχνουν όλα θα εκλεγεί στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 16 Σεπτεμβρίου θα πάει στην ΔΕΘ για να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς αλλά δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους.

Η στήριξη στους υποψηφίους

Η όλη διαδικασία ωστόσο ανέδειξε ότι η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μία απλή ιστορία καθώς τα περισσότερα στελέχη επανακαθορίζουν την στάση τους για την επόμενη μέρα .

Στελέχη όλων των τάσεων εμφανίζονται να στηρίζουν με δικά τους κριτήρια κόντρα στις αποφάσεις των συντρόφων τους. Τα στελέχη της Ομπρέλας Νίκος Βούτσης και Θεανώ Φωτίου εμφανίζονται να στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου ενώ ο υποψήφιος τους είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Νίκος Παππάς ο οποίος είχε κάνει συμβιβαστική πρόταση για την εκλογή του νέου προέδρου στο τέλος Σεπτεμβρίου, τελικά ψήφισε την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογές τον Νοέμβριο . Ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε ότι “μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι δύο ολόκληροι μήνες όπου οι υποψήφιοι μπορούν να αναπτύξουν τις προτάσεις τους ενώ την ίδια στιγμή ο Χρήστος Σπίρτζης από τους ΠΑΣΟΚογενείς διαφοροποιήθηκε και αυτός από τους μέχρι πρότινος συντρόφους του της ομάδας των προεδρικών.

Απελευθερωμένη εμφανίστηκε πολιτικά η “Ομπρέλα” η οποία επέκρινε με σφοδρότητα τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της διεύρυνσης . Σε κείμενο που μοίρασαν μάλιστα ανέφεραν ότι : «Για έλλειψη κοινωνικής γείωσης είχαμε μιλήσει. Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν πρώην ψηφοφόροι ή μέλη του είχαν έρθει πρώτοι και χωρίς τη διαμεσολάβησή τους. Αντιμετωπίσαμε στην πράξη τα μέλη ως ψηφοφόρους και τις οργανώσεις ως άθροισμα βουλευτικών δικτύων. Αυτή η αποξένωση από την κοινωνία μας εμπόδισε να κατανοήσουμε και να προλάβουμε τις αιτίες της εκλογικής κατάρρευσης. Η ηγεσία πορευόταν αυτάρεσκα ως επιτυχής, αισθανόμενη ότι αδικείται από τις δημοσκοπήσεις».

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που στηρίζουν τους υποψηφίους η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να έχει κερδίσει αρκετούς υποστηρικτές απ όλες τις τάσεις (Νίκο Βούτση , Ολγα Γεροβασίλη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Χατζησωκράτης) , ο Ευκλείδης Τσάκαλώτος σταθερά σχεδόν όλα τα στελέχη της Ομπρέλας αλλά και κάποιους ανεξάρτητους (Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Σταθάκης) ενώ ο Νίκος Παππάς στελέχη της προεδρικής ομάδας ( Κατερίνα Νοτοπουλου , Χρήστος Γιαννούλης και Γιώργος Τσίπρας). Ο Στέφανος Τζουμάκας που έκανε την έκπληξη και κατέθεσε την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα τα στελέχη που τον στηρίζουν.

Υποψηφιότητες έκπληξη

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και υποψηφιότητες- έκπληξη από την στιγμή που η διαδικασία υποβολής προτάσεων παραμείνει ανοικτή μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα έλεγαν οτι δεν αποκλείεται ο Διονύσης Τεμπονέρα αλλά και ο Σωκράτη Φάμελλος να αποτελέσουν τα πρόσωπα έκπληξη αυτής της διαδικασίας .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις