Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κούρσα διαδοχής Τσίπρα έχει ξεκινήσει – Στο κάδρο Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Τεμπονέρας

ΣΥΡΙΖΑ: Η κούρσα διαδοχής Τσίπρα έχει ξεκινήσει – Στο κάδρο Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Τεμπονέρας

Το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου ακούγεται ως το επικρατέστερο στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάζοντας τους συντρόφους του.

Η κούρσα έχει ήδη ξεκινήσει και πληροφορίες ειδικά όσον αφορά την κα Αχτσιόγλου αναφέρουν ότι η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει την στήριξη και των λεγόμενων Προεδρικών αλλά και της Ομπρέλας.

Στο όνομα της 38χρομης κας Αχτσιόγλου αναφέρεται και το Associated Press τονίζοντας ότι η Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της.

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται και το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δεν είναι σίγουρο ότι ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος εκτός και αν δεχθεί αφόρητες πιέσεις από τους συντρόφους του της Ομπρέλας.

Τις τελευταίες ώρες φιγουράρει και το όνομα του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος και στις δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις βγήκε μπροστά χωρίς ακραίο λόγο και έχει χτίσει ένα ηγετικό προφίλ.

Οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν θα ήταν απίθανο να προταθεί και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος στην προεκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου είχε οριστεί επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής και είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Όμως, το πρόβλημα με τον κ. Τεμπονέρα είναι ότι δεν έχει εκλεγεί βουλευτής και αυτό θα οδηγούσε σε διαρχία τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, δεν θα λειτουργούσε ανασταλτικά αν οι επόμενες εκλογές ήταν σε 1 χρόνο αλλά με νωπή την λαϊκή εντολή δεν θα είναι καλό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει έναν αρχηγό ο οποίος δεν θα μπορεί να τον εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο. Αυτό, λειτούργησε ανασταλτικά για παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι διαδικασίες

Πολύ σύντομα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερη είναι η Όλγα Γεροβασίλη η οποία έχει διατελέσει και γραμματέας της Κ.Ο., έχει καλή γνώση των κοινοβουλευτικών και είναι και η αρχαιότερη ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, θα συγκληθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου καθώς από εκεί θα εκλεγεί ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις