Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση των υπερκερδών

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση των υπερκερδών

«Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τα οποία διαρκώς αυξάνονται στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στα πετρέλαια», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει κάποια από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα θέματα της ενέργειας.

«Η ΝΔ δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας. Σωρεύει έσοδα από τον ΦΠΑ που είναι εκρηκτικά εξαιτίας της ακρίβειας και τα χρησιμοποιεί για να επιδοτήσει εκ νέου την αισχροκέρδεια. 4 δισ. παραπάνω είναι φέτος τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των αυξημένων τιμών και κατευθύνονται και αυτά στην τροφοδότηση του μηχανισμού της αισχροκέρδειας» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος και τίποτα άλλο, αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο όπως έκανε η Ιβηρική και δημόσιος μοχλός στην ενέργεια για να μπορεί να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική. Σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων χρειάζεται μείωση έμμεσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Επισημαίνουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ενώ ο μηχανισμός που θέσπισε τον Ιούλιο τους αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους».

Το “μαξιλάρι” των 37 δισ.

Εν τω μεταξύ διόλου τυχαία δεν θεωρούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την διαρκή αναφορά  των στελεχών της κυβέρνησης στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους, με την λογική μάλιστα της οικειοποίησης του αποθεματικού.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 40 δισ. ευρώ, καθώς τα χρήματα από το αντίστοιχο των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρχαν», «υπήρχαν, αλλά ήταν τα μισά διαθέσιμα» και «έχουν δοθεί».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι έχουν εξαντληθεί από καιρό. Δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα τέτοιου τύπου ταμειακά διαθέσιμα, τα μισά ήταν διαθέσιμα και τα μισά ήταν δεσμευμένα. Αυτά έχουν ήδη δοθεί όπως δόθησαν…».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτές οι αναφορές γίνονται εκ του πονηρού καθώς περνάει στην κοινωνία το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ότι με τα χρήματα που άφησε η κυβέρνησή του στα ταμεία μπορεί να σωθεί σήμερα η χώρα.

«Έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας ότι τα 40 δισ. που υπάρχουν στα ταμεία υπάρχουν γιατί η ίδια ακολούθησε συνετή πολιτική» επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν «δεν αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται καθώς δεν υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει την αλήθεια».  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις