Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μετέτρεψε τους εργαζόμενους σε ανέργους

ΣΥΡΙΖΑ

Για εργασιακό μεσαίωνα κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως υποστηρίζουν τριπλασιάστηκαν οι δυσμενείς  μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε  μερική και εκ περιτροπής απασχόληση το τελευταίο διάστημα.

«Όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν  ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα , τα μαγαζιά εστίασης και τα ξενοδοχεία λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία επισημαίνουν ότι αυτό που έρχεται στην εργασία μοιάζει με πραγματικό τσουνάμι  το οποίο στο πέρασμα του θα σαρώσει τα πάντα».

Επισημαίνουν ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της καραντίνας είχε καταθέσει προτάσεις τόσο για την οικονομία όσο και τα εργασιακά  – ακριβώς για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο- τις οποίες η κυβέρνηση απαξίωσε με τον χειρότερο τρόπο.

“Η κυβέρνηση μετέτρεψε τους εργαζόμενους σε ανέργους”

Σε δήλωση της μάλιστα η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει  ότι «με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας η κυβέρνηση ουσιαστικά μετέτρεψε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε δυνάμει ανέργους, τους έδωσε ένα πενιχρό επίδομα 530 ευρώ τον μήνα και δεν τους προστάτευσε για την επόμενη μέρα. Την ίδια στιγμή έφτιαξε το ανεκδιήγητο σχήμα της νέας εκ περιτροπής εργασίας, όπου ουσιαστικά όσοι εργαζόμενοι δεν μπουν σε αναστολή θα δουλεύουν τον μισό χρόνο για τον μισό μισθό, θα έχουν δηλαδή μειωμένο μισθό και μειωμένη αγοραστική δυνατότητα κατά 50%».

click4more: Τα παρατράγουδα δεν πάνε ακόμα πίσω τη «νέα κανονικότητα» – Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Η Εφη  Αχτσιόγλου  πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα  «είναι  ένα σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς, δεν είναι μόνο εργασιακό το ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν έχει υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες κεφάλαιο για να λειτουργήσουν μετά το λοκ-ντάουν. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ύφεση επισήμανε ότι «το μέγεθος της συρρίκνωσης δεν είναι αντικειμενικό. Έχει να κάνει με το τι μέτρα έλαβε ή δεν έλαβε η κυβέρνηση το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να προλάβει τις συνέπειες».

Την ίδια στιγμή συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι «στην τελευταία ΠΝΠ που κατατέθηκε την 1η Μαΐου η Κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις που συμπληρώνουν προηγούμενες ρυθμίσεις, δείγμα της αποσπασματικής και χωρίς συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και των επιπτώσεων που επιφέρει. Ειδικά στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών βλέπουμε ότι, στην πλειοψηφία τους, έχουν ως επίκεντρο μεγάλες επιχειρήσεις όπως αεροδρόμια, ιδιωτικές κλινικές, τυχερά παίγνια».

Για την πρώτη κατοικία

«Δυστυχώς, ο ίδιος ζήλος δεν επιδεικνύεται για τους πολίτες και τους εργαζόμενους τονίζει» σε δήλωση της η αναπληρώτρια τομεάρχης  Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και προσθέτει :

Η Κυβέρνηση δίνει τρίμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς κάποια πειστική εξήγηση, εκτός κι αν θεωρεί πως στο διάστημα των τριών μηνών θα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος και η ύφεση. Ίσως να θεωρεί ότι το σχέδιο – που δεν μας έχει περιγράψει ακόμα – θα έχει άμεση επίδραση! Βέβαια αν το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι σαν τις προβλέψεις της για την ύφεση – τον Μάρτη 0%, την προηγούμενη Πέμπτη 4,7%, την Κυριακή 7,9% και τη Δευτέρα 10% – τότε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ποντάρουμε σ΄ αυτό!

Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται επίσης, ειδική ρύθμιση για τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τις σχετιζόμενες με την υγεία δραστηριότητες. Αξίζει να σταθούμε στην έκπτωση του clawback, με ποσοστό ανάλογο της πτώσης του τζίρου τους.

Τα χρήματα που θα στερηθεί ο ΕΟΠΥΥ από την έκπτωση αυτή, είναι χρήματα που κατευθύνονται στις αντίστοιχες αποζημιώσεις του φορέα προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία όμως εξαιρούνται από τη ρύθμιση! Με άλλα λόγια ευνοούνται οι ιδιωτικές δομές υγείας, καταβάλλοντας λιγότερα στο Δημόσιο και ως συνέπεια χάνονται πόροι για τα Δημόσια Νοσοκομεία!»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις