Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα παρατράγουδα δεν πάνε ακόμα πίσω τη «νέα κανονικότητα» – Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Τα παρατράγουδα δεν πάνε ακόμα πίσω τη «νέα κανονικότητα» – Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κανονικά προχωράει το σχέδιο «νέα κανονικότητα» αν και στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για τις εικόνες στις πλατείες όπως στην Αγία Παρασκευή, τη Βαρνάβα στο Παγκράτι ή την Κυψέλη. Πως αξιολογείται η πρώτη εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται προσώρας το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα». Περιστατικά όπως αυτά στις πλατείες – κυρίως – της Αγίας Παρασκευής (Αγίου Ιωάννου) και του Παγκρατίου (Βαρνάβα) δημιουργούν μεν μια κάποια ανησυχία, όπως και η καταστρατήγηση των κανόνων στα καταστήματα εστίασης που θα έπρεπε να λειτουργούν μόνο στο χέρι ή πακέτο (take away). Η ανησυχία αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι ικανή – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – για να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Click4more Δημοσκόπηση «μαχαιριά» για τον Τσιόδρα – Ένας στους τρεις ανησυχεί μέτρια… ή καθόλου για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, επαφίεται πλέον σε κάθε δήμο, όταν διαπιστώνει καταστρατήγηση των κανόνων και των συστάσεων σε συγκεκριμένα σημεία (πλατείες, πάρκα, άλση κτλ.) να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα και να ζητάει, εάν αυτό χρειαστεί, τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του σχεδίου και τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, κρίσιμο θα είναι το Σαββατοκύριακο, καθώς και οι ειδικοί επί της υγείας θα έχουν μια σαφή πρώτη εικόνα και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας μετά την καραντίνα, η οποία λειτούργησε και ως περίοδος προσαρμογής. Άλλωστε, το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα – πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων – και θα γυρίσουν στα θρανία ου μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Οι τρεις στόχοι και οι… «έξοδοι» του Μητσοτάκη

Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση εστιάζει σε τρεις στόχους: στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, στη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων και σε ένα πλέγμα δημοσιονομικών μέτρων, μεταρρυθμίσεων και μηχανισμών ενίσχυσης της ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα που περιγράφηκαν παραπάνω, ο κανόνας είναι όσα είπε και ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: να μη θέσουν σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά τους οι λίγοι τις προσπάθειες των πολλών. Τούτο επισήμανε, άλλωστε, με το δικό του τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Παγκράτι και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες.

Click4more Η Αγία Παρασκευή… άκουσε τον Χαρδαλιά, το Παγκράτι όχι – Πού «μαζεύτηκε» κόσμος (video)

Ο πρωθυπουργός σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι πολίτες έχουν δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα εν μέσω της πανδημίας και ότι τα θετικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα οφείλονται σ’ αυτές τις συμπεριφορές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και η εξωστρέφεια αυτή του κ. Μητσοτάκη στόχο έχει αφενός να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης, αφετέρου το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, αλλά και να συνομιλήσει με τους επαγγελματίες για όσα ζητήματα αφορούν την οικονομία.

Η δημοσκόπηση

Η κυβέρνηση πάντως περνάει το… τεστ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, καθώς 3 στους 4 πολίτες την αξιολογούν θετικά για τη διαχείριση της κρίσης και το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε τη σωστή στιγμή. Μάλιστα, 2 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 9 στους 10 του ΚΙΝΑΛ έχουν θετική άποψη για τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Επίσης, το 78% των πολιτών λέει ότι θα εφαρμόσει λιγότερο ή περισσότερο τις οδηγίες προφύλαξης. Τα στοιχεία αυτά έχουν και πολιτικό αποτύπωμα, καθώς στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20,5% (42,5% έναντι 22%), ενώ το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη στο δίπολο με τον Αλέξη Τσίπρα (23%).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις