Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με τα τεστ

ΣΥΡΙΖΑ

Για επικίνδυνη τακτική από την πλευρά της κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη σχολιάζουν έτσι την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνης να περάσει από την Βουλή τροπολογία που ορίζει ως υποχρεωτική τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στους εργαζόμενους των κλάδων που θα επαναλειτουργήσουν καθώς και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το είδος του τεστ αφού θα έπρεπε να υπάρχει και το κόστος του εγχειρήματος.

Αντίθετα λένε ότι η τροπολογία μιλάει γενικά και αόριστα για «τεστ ανίχνευσης κορονοϊού» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα self test καθώς θα είναι δωρεάν. Υποστηρίζουν ακόμα ότι επειδή τα self test δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι από την Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα πάνε στις δουλειές τους χωρίς να έχουν κάνει κανένα τεστ, ενώ όπως λένε η αρμόδια επιτροπή ζήτησε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνουν rapid test σε όσους εμπλέκονται με την διαδικασία αυτή.

Τσίπρας: Επικίνδυνες λογικές ανοσίας της αγέλης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για χαλάρωση του lockdown έκανε λόγο «για επικίνδυνες λογικές ανοσίας της αγέλης».

Μιλώντας χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε μια κατάσταση παραλόγου και νομίζω ότι την αίσθηση αυτή δεν την έχουν μόνο οι επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο από όλη αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, αλλά και ο μέσος πολίτης».

Χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι η εστίαση έκλεισε πριν από 5 μήνες με 2.500 κρούσματα, 30 νεκρούς και 200 διασωληνωμένους και σήμερα η κυβέρνηση συζητά για άνοιγμα «με 4.500 κρούσματα, 70 νεκρούς, 750 διασωληνωμένους και 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι. Αυτό ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει».

«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε μέτρα χωρίς αποτελέσματα»

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «καλώς ή κακώς ακολουθήσαμε μέτρα επί έναν χρόνο που δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. και κακώς η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο παρατεταμένο lock down, ή καλώς τα κάναμε μέχρι σήμερα όλα αυτά, αλλά τώρα οδηγούμαστε σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές που κατακρίναμε παλαιότερα, επικίνδυνες λογικές ανοσίας της αγέλης».

Για αυτό το λόγο και τόνισε πως πολλά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση «δεν είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που επιδιώκαμε, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», κάνοντας λόγο για «σημαντικές αντιφάσεις». «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι πιο επικίνδυνο να συναντιόμαστε σε έναν ανοικτό χώρο φορώντας μάσκα σε αποστάσεις πίνοντας τον καφέ μας, αλλά είναι απολύτως ενδεδειγμένο, γιατί μας λέγαν ότι δεν υπήρχαν και μελέτες, να μπαίνουμε και να στριμωχνόμαστε στα ΜΜΜ , στο μετρό και στο λεωφορείο για να πάμε στην δουλειά μας, σε εργασιακούς χώρους που επίσης δεν υπήρχε στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κλάδο της εστίασης ως «από τους βαρύτερα πληττόμενους, όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνοντας ωστόσο πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, έτυχε ουσιαστικής στήριξης με επιδότηση «ως και 70% του χαμένου τζίρου για όσο υπολειτουργούσε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις