Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ γυρίζει την χώρα στα μνημόνια

ΣΥΡΙΖΑ

Για επιστροφή της χώρας στην εποχή των μνημονίων κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με αφορμή τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης που αναδεικνύουν την “έντονη αγωνία των πολιτών για την οικονομία, την ανεργία, το εισόδημά τους”.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι :“το κρίσιμο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι το πώς θα απαντήσουμε στις ανησυχίες των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να απαντήσει με έπαρση και αλαζονεία, και με μια πολιτική που μας επιστρέφει στις πρώτες, σκοτεινές ημέρες των μνημονίων».

“Η ΝΔ γύρισε την οικονομία σε ρυθμούς ύφεσης”

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν αυτή την άποψη στο γεγονός ότι « η διακυβέρνηση της ΝΔ γύρισε την οικονομία σε υφεσιακούς ρυθμούς ήδη από το φθινόπωρο του 2019. Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένα στην μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ΄ τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% το α΄ τρίμηνο του 2020, πριν την έλευση ακόμη του κορονοϊού. “Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συνιστούν επιστροφή στην ύφεση, σύμφωνα και με τους οικονομολόγους”, λένε χαρακτηριστικά .

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στην οικονομία την λογική «βλέποντας και κάνοντας :“Η ελληνική οικονομία με μεγάλο κόπο βγήκε από την ύφεση και την περιπέτεια των μνημονίων με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρέμενε και παραμένει εύθραυστη ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ . Γι’ αυτό εξαρχής, με την έλευση της πανδημίας προτείναμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της εργασίας, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και των συνταξιούχων”. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Αλλά δυστυχώς η λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ της κυβέρνησης στοιχίζει στην ελληνική οικονομία”, συμπλήρωσε.

Αχτσιόγλου: Ανεργία, μειώσεις μισθών, έλλειμμα

Εν τω μεταξύ η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής ανέδειξε το θέμα της αύξησης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων επί ΝΔ και τα ελλείμματα που εμφανίζουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

«Μέσα στους πέντε μήνες του 2020 ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά . Η Εφη Αχτσιόγλου τόνισε ακόμα ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των απλήρωτων συντάξεων στους εννέα μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ: “Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταδεικνύει ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Μάρτιο 2020.

Δηλαδή, όχι απλώς δεν διατηρήθηκε ο ρυθμός που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει επιβραδυνθεί πάρα πολύ και έχουμε 50% αύξηση των απλήρωτων συντάξεων. Επίσης, και το Eurogroup έθεσε στην κυβέρνηση ζήτημα μείωσης των ληξιπρόθεσμων τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ».

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει σύσκεψη με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.  Η συνεδρίαση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κάποιοι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το θέμα Παπαδημούλη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις