Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί σε μονόδρομο τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί σε μονόδρομο τον Μητσοτάκη

Κέρδη και τις ζημίες από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το θέμα των υποκλοπών μετρούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση μομφής, επιβεβαιώνει ότι φοβήθηκε διαρροές. «Γιατί για έναν βουλευτή είναι πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μια κυβέρνηση, παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που εμπλέκεται σε υπόθεση υποκλοπών και μάλιστα με αποδείξεις», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτουν, δε, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αναγκάζονται να βρεθούν για τρεις μέρες στην Βουλή προκειμένου στην πραγματικότητα να υπερασπιστούν το θέμα των… υποκλοπών.

«Προσπαθούσαν να περάσουν τις αποκαλύψεις ως “κανονικότητα”, να τις υποβαθμίσουν με σιωπητήριο μέσα από την μιντιακή της υπεροπλία και στη λογική ότι δεν έγινε και τίποτα. Και όσο και αν τις τρεις μέρες αυτές θα προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς, τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», σημειώνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα το γεγονός ότι και μόνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από ένα «μεγάλο διάστημα υπεκφυγών» αναγκάζεται να απαντήσει για το σκάνδαλο δείχνει ότι πέτυχαν τον στόχο τους και προσθέτουν ότι μέσα από αυτή την διαδικασία συνδέουν άμεσα τον πρωθυπουργό ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ με τις υποκλοπές.

Λένε, δε, ότι η ιστορία αυτή, μαζί με την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στην αισχροκέρδεια, απομακρύνει την κυβέρνηση από τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ένας προς ένας οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους. «Το ζητούμενο είναι εάν ακόμα και αυτοί που δημόσια έχουν διαφωνήσει θα υπερψηφίσουν την κατάλυση του Συντάγματος, θα επικροτήσουν τις πρακτικές Μητσοτάκη, θα υπερψηφίσουν ακόμα και την ίδια την παρακολούθησή τους πολλοί εξ αυτών».

Φυσικά, κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ψηφοφορία. Άλλωστε η πρόταση δυσπιστίας δεν είχε αυτό τον σκοπό. Ήταν μία συμβολική κίνηση για να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ την άποψη του φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

«Το γεγονός, ωστόσο, ότι όλοι -και οι 156 θα αναγκαστούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και με την ψήφο τους- θα μετατρέψει την υπόθεση των υποκλοπών από σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της παράταξης», υποστηρίζουν παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μετά από αυτή την ιστορία θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο λίγους μόνο μήνες μετά την πρόταση δυσπιστίας ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις