Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση Τσίπρα για το συνέδριο που αιφνιδίασε το Πολιτικό Συμβούλιο

Αλέξης Τσίπρας για απολιγνιτοποίηση: Δίκαιη και όχι βίαιη η «πράσινη» μετάβαση στη δυτική Μακεδονία

Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση που κατέθεσε την Τετάρτη (19.01.2022) στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναμόρφωση του κόμματος – και η οποία πέρασε με 27 έναντι 11 ψήφων – αιφνιδίασε τους συνεργάτες του αλλά κυρίως κυρίως τους 53 που συντάσσονται κάτω από την «Ομπρέλα» και οι οποίοι κάνουν λόγο για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην χθεσινή συζήτηση -που κράτησε περισσότερο από επτά ώρες- το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς οι δύο τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα για τον χαρακτήρα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα του συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξαν εντάσεις και διαξιφισμοί παρά μόνο διάλογος με επιχειρήματα.

Φυσικά όλα προμηνύουν μια δύσκολη περίοδο μέχρι και το συνέδριο αφού τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκλαμβάνουν τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ως κινήσεις ξεκαθαρίσματος μέσα στο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όλες τις προτάσεις για την αναμόρφωση του κόμματος, με την λογική ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται εκσυγχρονισμό και μια νέα πνοή για να διεκδικήσει ξανά με αξιώσεις την ψήφο των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μεταξύ άλλων την εκλογή του προέδρου και των μελών από τα μέλη του κόμματος και όχι από την ΚΕ όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ακόμα το Συνέδριο θα εγκρίνει το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης αλλά και τις υποψηφιότητες  για την ΚΕ. Η ψηφοφορία θα γίνει δύο εβδομάδες μετά την λήξη του συνεδρίου ως αυτόνομη διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξε αυτή τη διαδικασία καθώς είναι η πιο άμεση ενώ εκτός των άλλων θα δοθεί και ένα κίνητρο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εγγραφούν στο κόμμα για να ψηφίσουν.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι αποκλείεται να ψηφίσουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε στο ΚΙΝΑΛ ή την ΝΔ .

Στο σύνολο των προτάσεων που μπήκαν σε ψηφοφορία –μετά από πρόταση του Νίκου Βούτση – οι «Προεδρικοί»,  οι «Πασοκογενείς» και η «ΡΕΝΕ» και όσοι βρίσκονται γύρω από την Γέφυρα ψήφισαν ναι.

Αντίθετα οι 53 που μετέχουν στην «Ομπρέλα» διαφώνησαν με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα γιατί όπως είπαν έτσι αλλάζει ο αριστερός ριζοσπαστικός του χαρακτήρας του κόμματος τους και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται ένα προεδρικό κόμμα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ενόχληση τους έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η ΚΕ θα εκλεγεί από το σύνολο των μελών –σήμερα είναι 60.000- και όχι από τους 5.000 συνέδρους που έχουν εκλεγεί μέσα από άλλες διαδικασίες και εκφράζουν τους συσχετισμούς που υπάρχουν στις οργανώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφώνησε έντονα με την πρόταση Τσίπρα λέγοντας ότι «μιλάμε για άλλο κόμμα, δεν μπορώ να το υποστηρίξω». Επεσήμανε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει καμία λογοδοσία των  βουλευτών και στελεχών στο Συνέδριο, και αναρωτήθηκε αν είναι πιο δημοκράτες ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης που το έκαναν.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι το τέλος της κομματικής συλλογικότητας  και ότι η διαδικασία αυτή βοηθάει μόνο τους παράγοντες και τους star system.

Με αυτή την άποψη συμφώνησαν ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι αντί να γίνει πολιτική συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρα επιλέγει να ακολουθήσει λάθος δρόμο. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο Πέτρος Λάμπρου.

Οι άλλες προτάσεις, που προέκυψαν μετά από μελέτη των καταστατικών λειτουργίας κομμάτων της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, είναι:

  • Εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή. Αυτή η πρόταση αναμένεται να φέρει σοβαρές αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης . 
  • Πλήρης ισότητα των φύλων, 50% – 50%,  για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων και δημόσιων αξιωμάτων.
  • Επιτροπή δεοντολογίας απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο που για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και με πλειοψηφία 2/3 θα αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή τη διαγραφή του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις