Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΣΥΡΙΖΑ

«Λουκέτα ή συγχωνεύσεις», είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς – όπως λένε – ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τραπεζική χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που απασχολούν 2-3 εργαζομένους.

Την άποψη αυτή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Οικονόμου αφού αναφέρθηκε στην μεσαία τάξη πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση: «Της δίνει κίνητρα έτσι ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να μπορέσουν να διευρύνουν την εμβέλειά τους, να διευρύνουν την πελατεία τους, την αγοραστική τους στόχευση, να μπορούν να έχουν ευκολότερα πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό», είπε.

«Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια», σχολίασε ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Εν τω μεταξύ χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τους προέδρους της ΓΕΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, και της ΚΕΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες και δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη «λανθασμένη».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ για «μία “Νέα Αρχή” στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ».

Συγκεκριμένα τόνισε πως:

  • Η πρώτη αφορά στη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
  • Η δεύτερη αφορά στον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις ΜμΕ αλλά να υπερβούμε και το μέσο όρο γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας.
  • Η τρίτη αφορά στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.
  • Η τέταρτη είναι η αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Και η πέμπτη είναι κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι «ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις