Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κραυγαλέα υποτίμηση της ακρίβειας – Κατώτατος μισθός στα 800€

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού για τον ερχόμενο Μάιο, καθώς, όπως λένε, οι πολίτες τη συγκεκριμένη στιγμή  έχουν ανάγκη από την ενίσχυση του εισοδήματος τους αφού έχουν μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου να πληρώσουν.

Αντίθετα, προσθέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε «πανικόβλητος από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης μόλις πριν 13 μέρες κατά 2% του κατώτατου μισθού, να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση «αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ακρίβεια…

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για κραυγαλέα υποτίμηση του προβλήματος της ακρίβειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις απειλούν την κοινωνική συνοχή» λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν: «Ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις πάνω από 20% σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση, όπως κάνει εδώ και μήνες, επιμένει να αδρανεί. Κι όταν δεν αδρανεί, βρίσκεται σε σύγχυση. Τα πράγματα θα ήταν κωμικά, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά. Γιατί δυστυχώς τον λογαριασμό της κυβερνητικής ιλαροτραγωδίας, τον πληρώνει η ελληνική κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μάλιστα ότι ο «Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ανακοίνωσε ένα κονδύλι μόλις 150 εκ. ευρώ, με τη ΝΔ να λέει τότε ότι η ακρίβεια θα είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα μέχρι τα Χριστούγεννα».

«Ήδη από τότε», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «λέγαμε ότι το “καλό σενάριο” μιλάει για τουλάχιστον 9 μήνες, με κάποιους αναλυτές σήμερα στις ΗΠΑ να λένε ότι ειδικά το ενεργειακό μπορεί να μας απασχολήσει για δύο χρόνια. Εύχομαι να μην πέσουν μέσα, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε και για το κακό σενάριο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας λένε ότι πρέπει να υπάρξει:

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα και να τονωθεί η κατανάλωση.
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ. 
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και για βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή μείωση στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα
  • Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με διαγραφές μέρους αυτού και μακρά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίοι.
  • Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών και ανθρώπων του πολιτισμού.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 44
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης