Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα Κασσελάκης και Αχτσιόγλου – Με το ένα πόδι εκτός τα στελέχη που την στηρίζουν

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα Κασσελάκης και Αχτσιόγλου – Με το ένα πόδι εκτός τα στελέχη που την στηρίζουν
photo eurokinissi

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών φαίνεται πως είναι η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των στελεχών της ομάδας που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου.

Το ποτάμι, όπως φαίνεται, δεν γυρίζει πίσω μετά και την μαραθώνια κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής και η ομάδα Αχτσιόγλου θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι γνωστό πως ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχουν κανένα σημείο επικοινωνίας και το… διαζύγιο μοιάζει μονόδρομος.

Άλλωστε όπως ειπώθηκε και στην πανελλήνια συνδιάσκεψη της Κυριακής «είναι αδύνατη η συμβίωση με τον Στέφανο Κασσελάκη» ενώ στο κάδρο βρέθηκε και ο Παύλος Πολάκης με αναφορές για «βούρκο από τις συνεχείς επιθέσεις».

«Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης»

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», σημειώνουν πηγές της ηγετικής ομάδας όσων συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση των «έξι συν έξι», στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ειδικότερα ότι «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις».

Τονίζουν ότι «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» και πως «υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». Καταληκτικά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Οι «διαφωνίες» για το «πότε» της εξόδου

Αυτό που μένει να γίνει γνωστό είναι ο χρόνος της αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα κορυφαία στελέχη φαίνεται να έχουν κάποιες μικρές διαφωνίες για το πότε και το πως της εξόδου.
Άμεση αποχώρηση ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που τόνισε χαρακτηριστικά πως «η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Πιο μετριοπαθής η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτσης που υπογράμμισε πως «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό».

Υπέρ της αποχώρησης τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου. Η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν χωρά αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως θα αποφασίσει με βάση την συνείδησή της και το τι θα πουν οι ψηφοφόροι της, ενώ η πρώην βουλευτής Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε πως πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν άμεσα τα επόμενα οργανωτικά βήματα.

Ο «βούρκος» του Νάσου Ηλιόπουλου και οι αντιδράσεις

Η αναφορά του Νάσου Ηλιόπουλου κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης πως «δεν  γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και οι επιθέσεις Πολάκη», προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έλενα Ακρίτα και Ελένη Αυλωνίτου επιτέθηκαν στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του περί βούρκου με τον ίδιο να κάνει ανάρτηση στο Facebook και να «εξηγεί» τι σημαίνει βούρκος τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις».

Η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου έχει ως εξής: «Από το μεσημέρι με βάση διαρροές έχει ανοίξει μια συζήτηση περί βούρκου. Επειδή με αφορά προσωπικά ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά. Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις.

Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα.

Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις