Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση χωρίς πυξίδα στο μεταναστευτικό

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση χωρίς πυξίδα στο μεταναστευτικό
Φωτογραφία Reuters

Την άποψη ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΧΖΑ μετά τις χθεσινές εξαγγελίες για τουλάχιστον δύο κλειστά κέντρα σε κάθε νησί.

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό και γι’ αυτό με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιχειρεί να επιτάξει κτήρια και εκτάσεις γης προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νησιά.

Click4more Το παρασκήνιο των αποφάσεων για το μεταναστευτικό – Η επίταξη που προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις – Ποιοι… «γαλάζιοι» τις στηρίζουν

Οι ανακοινώσεις, όπως ήταν φυσικό, έφεραν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και αυτοί που αντέδρασαν πιο έντονα ήταν τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ.

«Με τις ενέργειες της η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”» σημείωναν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου λένε ότι οι αντιδράσεις αυτές ήταν αναμενόμενες καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να μη λέει όλη την αλήθεια ούτε στους δικούς της ανθρώπους. Ενώ αρχικά μίλησε για κλειστά κέντρα, στη συνέχεια προσαρμοζόμενη στα Ευρωπαϊκά δεδομένα ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να παίρνουν ολοήμερη άδεια και να επιστρέφουν το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι η λύση για το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων στην ενδοχώρα. Κάτι τέτοιο όμως -λένε -ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει καθώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του αφηγήματος που αυτή έφτιαξε για να χτυπήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η “τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα”, αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο» έλεγαν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεταν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Τόνιζαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα τέσσερεις ενέργειες πριν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς:

– Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

– Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)

– Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί

– Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις