ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

Με ένα  άρθρο και μια δήλωση, δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Καρτερός και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, επανέφεραν  το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε την συζήτηση για τα  αρχηγικά  κόμματα, απαντώντας ευθέως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε πει ότι «τα αρχηγικά κόμματα ανήκουν στα αζήτητα της Ιστορίας».

Παράλληλα ο στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Καρτερός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών επιθέσεων, σχολιάζει με καυστικό τρόπο τον τρόπο που ερμηνεύουν πολλές φορές τα γεγονότα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει λέγοντας : « Να προσέχουμε για να έχουμε. Επειδή, αν δεν προσέχουμε, μπορεί να μην έχουμε. Και τότε θα τρέχουμε. Όπως τρέχαμε δεκαετίες ολόκληρες…»

Το παράδοξο στην ιστορία είναι ότι την συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει ύφεση στις εσωκομματικές κόντρες καθώς όλες οι πλευρές έχουν εισπράξει την δυσφορία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από τους εκπροσώπους των τάσεων να ομονοήσουν  προκειμένου να κάνουν πιο σκληρή και ουσιαστική αντιπολίτευση..

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Θανάσης Καρτερός 

«Εννοείται ότι κανένας Κούδας, Γιούτσος ή Δομάζος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς την ομάδα. Ορθόν

Διαπίστωση πρώτη: Μια γρήγορη αναδρομή δείχνει το απλό, σχεδόν αυτονόητο:  Ένα κόμμα, και η παράταξη που εκφράζει, καταφέρνει να επικρατήσει πολιτικά και να αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία, τη χώρα, ακόμα και την Ιστορία, όταν, για να αντιγράψουμε ένα πρόσφατο άρθρο του Γιάννη Λούλη, ο ηγέτης γίνεται η φωτογραφία του κόμματός του. Η θετική εικόνα του ηγέτη γίνεται εικόνα του κόμματός του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να αναφέρουμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτό ακριβώς βλέπουμε να έχει συμβεί.

Διαπίστωση δεύτερη: Κανείς δεν μπορεί να βγάλει από την εξίσωση θεμελιώδη πολιτικά μεγέθη ιδεών, θέσεων, ιστορικής διαδρομής, κοινωνικών συσχετισμών. Όταν όμως με την εύνοια της Ιστορίας αυτά, και τα ώριμα αιτήματα μιας εποχής, συμπυκνωθούν και εκφραστούν από μια χαρισματική ηγεσία, τότε μπορεί να γίνουν πράγματα και θαύματα. Ο «μικρός» ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, να πολλαπλασιάσει σε ελάχιστο χρόνο την επιρροή του. Να αιφνιδιάσει κι εμάς και τους απέναντι. Να του εμπιστευτούν οι πολίτες τη διακυβέρνηση σε δύσκολες ώρες. Και να παγιωθεί σαν η κύρια δύναμη της προοδευτικής παράταξης. Πότε; Όταν στην ηγεσία του αναδείχτηκε ο Τσίπρας.

Διαπίστωση τρίτη: Εννοείται ότι κανένας Κούδας, Γιούτσος ή Δομάζος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς την ομάδα. Ορθόν. Και κανένας ΠΑΟΚ όμως, Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς αυτές τις χαρισματικές προσωπικότητες. Και τούτου δοθέντος πάμε παρακάτω. Στα πιο επίκαιρα και δύσκολα. Διότι οι απέναντι τώρα ξέρουν… Κι αφού ξέρουν, στον Τσίπρα συγκεντρώνουν τα πιο πυκνά πυρά. Αυτόν πρώτα επιδιώκουν να φθείρουν. Αυτός πρέπει να φύγει από τη μέση για να αποφύγουν οι ελίτ την «τραγωδία» μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Χωρίς Μνημόνια; Με πρόγραμμα και πολιτική ΣΥΡΙΖΑ; Oh my God!

Διαπίστωση τέταρτη: Αυτοί ξέρουν, εμείς όμως ορισμένες φορές δείχνουμε να μην ξέρουμε. Όχι επειδή να «ξέρουμε» σημαίνει φωτογραφίες του «αρχηγού» στα γραφεία, λιβάνισμα και ναι σε όλα. Αλλά… δεν χρειάζεται καμιά επεξήγηση, πιστεύω, αυτό το «αλλά». Σοφή στους σοφούς είναι η στάση αν κατανοούμε τη σημασία της συγκεκριμένης ηγεσίας. Ναι, αλλά μήπως με την ισχυρή εικόνα του Τσίπρα γινόμαστε αρχηγικό κόμμα; Αν η διαφωνία βάλλεται, η ομοφωνία επιβάλλεται, τα όργανα χειροκροτούν και ο Τσίπρας δεν αντέχει δημόσια κριτική και έλεγχο, τότε για ’κεί πάμε. Ισχύει όμως έστω ένα από όλα αυτά;  Ή ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα; Και στη συριζαίικη υπερβολή τους μάλιστα;

Συμπέρασμα: Να προσέχουμε για να έχουμε. Επειδή, αν δεν προσέχουμε, μπορεί να μην έχουμε. Και τότε θα τρέχουμε. Όπως τρέχαμε δεκαετίες ολόκληρες…»

Φλαμπουράρης: Πήρε μια χρεοκοπημένη χώρα και την έστησε στα πόδια της

Το μήνυμα του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές, όπως ξεκάθαρο ήταν και αυτό που είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης όταν ρωτήθηκε για το πολιτικό μέλλον του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμα και σε περίπτωση ήττας στις επόμενες εκλογές.

«Κανένας δεν έκανε προσπάθειες να τον «κατασκευάσει» για πρωθυπουργό, ούτε ο ίδιος φαντάστηκε ποτέ ότι θα βρεθεί μια μέρα σ´ αυτόν τον ρόλο. Είναι επιλογή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς, της ιστορίας του ελληνικού λαού, που τον έριξε στον αγώνα για ένα δικαιότερο και καλύτερο κόσμο στις δύσκολες και αντιφατικές συνθήκες του 21ου αιώνα.

Είναι το πρόσωπο που πήρε μαζί με τους συντρόφους του μια χρεοκοπημένη χώρα και την έστησε στα πόδια της, δείχνοντας ταυτόχρονα, αυτός και η χώρα μας, τι σημαίνει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Πάλεψε, συμβιβάστηκε, νίκησε, αστόχησε, έπεσε και σηκώθηκε πολλές φορές και έχει ακόμη πολύ δρόμο» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σύσκεψη Τσίπρα με λοιμωξιολόγους: Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια

Σύσκεψη Τσίπρα με λοιμωξιολόγους: Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια

Τηλεδιάσκεψη με γιατρούς, λοιμωξιολόγους και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είχε σήμερα (04.12.2020) το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον τον αρμόδιο ... Διαβάστε περισσότερα
Η Τουρκία δεν πείθει πια κανέναν – Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι

Η Τουρκία δεν πείθει πια κανέναν – Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι

Την ώρα που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κουνούσε το δάχτυλο στην Τουρκία και προανήγγειλε κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγούσε τι ... Διαβάστε περισσότερα
Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει… μπροστά τους επιστήμονες για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει… μπροστά τους επιστήμονες για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος  της πανδημίας εξαπέλυσε χθες (03.12.2020) ο Αλέξης Τσίπρας από τη ... Διαβάστε περισσότερα
Σχολεία από… Ιανουάριο, αποφάσεις από Δευτέρα – Ποια μαγαζιά ανοίγουν

Σχολεία από… Ιανουάριο, αποφάσεις από Δευτέρα – Ποια μαγαζιά ανοίγουν

Μία εβδομάδα… προθεσμία μετά τη νέα παράταση του lockdown. Τι περιμένουν ειδικοί και κυβέρνηση, πώς θα ληφθούν από Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις. Τα κομμωτήρια ίσως ανοίξουν από το Σαββατοκύριακο 12-13/12. Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, άγνωστο πότε, τον «οδικό χάρτι» μέχρι τον… εμβολιασμό.
Πηγές ΥΠΕΣ: Αβάσιμες οι διαμαρτυρίες συνδικαλιστών για την ανάδειξη αιρετών

Πηγές ΥΠΕΣ: Αβάσιμες οι διαμαρτυρίες συνδικαλιστών για την ανάδειξη αιρετών

Πηγές του ΥΠΕΣ απαντούν στις αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργάνων σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια. ... Διαβάστε περισσότερα
Τσίπρας για διαχείριση πανδημίας: Είστε κυβέρνηση των Bερσαλιών – Τι είπε για Πάρνηθα και Μητσοτάκη

Τσίπρας για διαχείριση πανδημίας: Είστε κυβέρνηση των Bερσαλιών – Τι είπε για Πάρνηθα και Μητσοτάκη

Σφοδρά πυρά “εκτόξευσε” ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας. “Δεν είσαστε κυβέρνηση των Αθηνών αλλά των Βερσαλιών”, είπε ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά: Χρειάζεται φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

Γεννηματά: Χρειάζεται φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

«Δεν καλύπτουμε μόνο το κενό αξιόπιστης αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλουμε πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης αύριο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Το μήνυμα αυτό ... Διαβάστε περισσότερα
Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων

«Είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα αλλά δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό περί ιδεοληπτικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις επικρίσεις ... Διαβάστε περισσότερα
Γιατί δόθηκε δεύτερη παράταση στο  lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου – Πως θα πειστούν όλοι να κάνουν εμβόλιο

Γιατί δόθηκε δεύτερη παράταση στο lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου – Πως θα πειστούν όλοι να κάνουν εμβόλιο

37 ημέρες καραντίνας θα συμπληρώσει η Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου και παραμένει ακόμα θολό το τοπίο όσον αφορά στο τι θα γίνει με τα σχολεία αλλά και άλλους τομείς της αγοράς. Το μόνο που θα ανοίξει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου είναι τα καταστήματα με αμιγώς εποχικά είδη.