Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά «ψήνουν» κοινό αίτημα για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή – Διχασμένη η Κουμουνδούρου για τις ευθύνες Μητσοτάκη

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο τα επόμενα εικοσιτετράωρα  όταν θα συνεδριάσουν οι νομικοί των δύο κομμάτων προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί την Δευτέρα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πολύ κοντά στο κοινό αίτημα για προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.

Χθες μάλιστα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την θέληση τους να προχωρήσουν μαζί σε ένα κείμενο το οποίο θα περιγράφει κατηγορίες σε βαθμό  κακουργήματος για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ για τον Χρήστο Σπίρτζη θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το θέμα της διατάραξης των συγκοινωνιών. Άλλωστε με κάθε τρόπο έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθούν τον συμψηφισμό τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση .

Ωστόσο τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με τις ευθύνες που θα πρέπει να αποδώσουν στον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες λένε ότι αρκετά στελέχη θεωρούν ότι στοιχειοθετείται κατηγορία για το θέμα του μπαζώματος αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι  ο σχεδιασμός εγκρίθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Ωστόσο πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην Νέα Αριστερά εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν βάζει στο κάδρο των ευθυνών τους υφυπουργούς ενώ αντίθετα εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο τα επόμενα εικοσιτετράωρα  όταν θα συνεδριάσουν οι νομικοί των δύο κομμάτων προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί την Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος σε συνέντευξη του τόνισε πάντως ότι  «Το ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει και υφυπουργούς και μάλιστα «κατάφερε», μολονότι το δυστύχημα, το έγκλημα των Τεμπών, συνέβη ενώ κυβερνούσε ήδη τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, να ελέγχει κατά έναν περισσότερο στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσε ως το 2019, και κατά ένα λιγότερο στελέχη της ΝΔ, μεταξύ αυτών και τον Κ. Καραμανλή… Εγώ αναρωτιέμαι, για τον κύριο Μητσοτάκη δεν είδαν καμία ευθύνη;».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Εν τω μεταξύ χθες την δική του πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ υπογεγραμμένη από τους 21 βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Περισσός  δεν αναμένεται  να αναζητήσει  τις εννέα υπογραφές που λείπουν προκειμένου να κατατεθεί ως αίτημα στη Βουλή. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται  για ένα   κείμενο το οποίο  θα αποτελέσει  βάση διαλόγου με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.  Η πρόταση αναφέρεται στις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα Τεμπών και την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου, όπου σημειώνεται ότι «είναι προφανές ότι την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτή η ευθύνη δεν παραγράφεται όσο ευνοϊκά και αν διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο». Για τον πρωθυπουργό τονίζουν πως πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του «ως προϊσταμένου του Χρ.Τριαντόπουλου, καθώς και άλλων υπουργών επιπλέον για την εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος».

Περιγράφονται  ακόμα αναλυτικά οι ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη για διερεύνηση κακουργηματικών αδικημάτων: α) της δια πράξεων και παραλείψεων διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων, β) της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο των 57 ανθρώπων, γ) της θανατηφόρου έκθεσης και των αδικημάτων δ) της βαριάς σωματικής βλάβης δεκάδων ακόμα ατόμων και ε) της παράβασης καθήκοντος.

Η πρόταση του ΚΚΕ εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη βάζει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα αφού επισημαίνει:  «να ελεγχθούν για τα παραπάνω οι αρμόδιοι υφυπουργοί καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, πόσο μάλλον, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων σε γνώση και υπό τον έλεγχο των οποίων εξελίσσεται όλο το κυβερνητικό έργο».

«Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο φορέα στην Κεντροαριστερά

 Εν τω μεταξύ η προανακριτική όπως ήταν φυσικό έφερε πιο κοντά τα δύο κόμματα και γι αυτό έχουν ξεκινήσει και πάλι τα σενάρια για κοινή συμπόρευση στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό συνέβαλε και η συνάντηση που  έκανε η Λουκά Κατσέλη την προηγούμενη εβδομάδα και που στόχο είχε  να διερευνηθεί εάν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία όλων των κομμάτων του προοδευτικού τόξου. 

Η  πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της ρωτήθηκε αν ο «μπροστάρης» του νέου φορέα θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας: «θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε… αν το θελήσει θα μπει και εκείνος μέσα στη διαδικασία», τόνισε.  Σε επιστολή του ο Σωκράτης Φάμελλος  κάλεσε σε διάλογο όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. «Να αλλάξουμε το κόμμα μας, να αλλάξουμε ό,τι μας πλήγωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα πάντως στον χώρο του ΣΦΕΑ (Πάρκο Ελευθερίας) το Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» που συνδέεται άρρηκτα με τον  ΣΥΡΙΖΑ αφού Πρόεδρός του είναι, ο Αλέκος Φλαμπουράρης – μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιήσει  εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων (1945-2025) από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου.

Το ενδιαφέρον είναι ο ένας εκ των προσκεκλημένων ομιλητών, μεταξύ τριών καθηγητών Πανεπιστημίων, είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρο του ΠαΣοΚ,  Χάρης Δούκας .

Η  ανταπόκριση του Χάρη  Δούκα στο κάλεσμα του Ινστιτούτου που διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ανάμεσα σε τρεις ακαδημαϊκούς προοδευτικού προφίλ (Αντ. Λιάκος, Αθ. Σκουλαρίκη, Μεν. Χαραλαμπίδης) ενισχύει το στίγμα που η εκδήλωση επιθυμεί ν’ αφήσει στο κεντροαριστερό ακροατήριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Πληθωρισμός 5% και νέο μέτωπο για την ακρίβεια – Ζητά μείωση φόρων και πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα
Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη επαναφέρει την πρόταση για ελέγχους στην αγορά, περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και μειώσεις φόρων σε καύσιμα και βασικά αγαθά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει ότι εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά κατά της Παπαδοπούλου της ΕΛΑΣ – Προαναγγέλλει μηνύσεις
Ο επικεφαλής Αυτοοργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τσίπρα - «Δεν συμβαδίζει ο πολιτικός διάλογος με τη συκοφαντία»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Μελίδης: Να επιστρέψουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ έως την Τετάρτη οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Σκληρή κριτική στους προερχόμενους από την Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος να αφήνει παράλληλα αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά
Δημήτρης Μελίδης, ΣΥΡΙΖΑ
Μήνυμα Ανδρουλάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Από το ανατολικότερο άκρο της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Καστελόριζο
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Στέφανος Μάνος είχε κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος» – Δόθηκε το όνομά του σε αίθουσα του υπουργείου Περιβάλλοντος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας με το όνομα του Στέφανου Μάνου μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, τη σύζυγο του αείμνηστου πολιτικού Kirsten και τον γιο τους Αλέξανδρο Μάνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ονοματοδοσίας αίθουσας του υπουργείου Περιβάλλοντος σε «Στέφανος Μάνος» 5