Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και το μήνυμα προς όλες τις τάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και το μήνυμα προς όλες τις τάσεις

Με μια κίνηση ματ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στα στελέχη του κόμματος του – όλων των τάσεων – ότι η περίοδος της εσωστρέφειας, των συσχετισμών και της ίντριγκας στον ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τέλος, καθώς όλοι πλέον είναι συνυπεύθυνοι για την επόμενη μέρα  του κόμματος τους.

Παράλληλα με τον τρόπο του, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί την προσωπική αντωνυμία «εγώ», αξιοποιώντας την δύναμη που του έδωσαν τα 110.000 νέα μέλη που πήγαν για να τον ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας προς όλες τις πλευρές ότι δεν υπάρχει συν-προεδρεία στο κόμμα.

Η χθεσινή (29.05.2022) συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία εξελέγη η νέα γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης (με ποσοστό 76,5%) και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε όλες τις τάσεις του κόμματος του, προκειμένου να δείξει σε όλους πως εννοεί την ενότητα του κόμματος.

Η υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου, η οποία ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή στην «Ομπρέλα  -53» έφερε αναταραχή και αμηχανία σε όλα τα στρατόπεδα. Στους προεδρικούς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ένα πρόσωπο από τους «53» για να παραδώσει το κόμμα και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους γιατί με τον τρόπο του τους καθιστά συνυπεύθυνους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν από τα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους είχε ενημερώσει ότι θα πρότεινε για την θέση του γραμματέα ένα δικό τους στέλεχος. Ο Θοδωρής Δρίτσας  μάλιστα εμφανίστηκε να εκφράζει ενστάσεις χωρίς ωστόσο να λέει κάτι συγκεκριμένο. Άλλωστε στελέχη της Κουμουνδούρου αποδίδουν τα 70 λευκά στην συντεταγμένη αντίδραση της «Ομπρέλας» απέναντι στην πρόταση Τσίπρα.  

Αλλά και από την προεδρική πλευρά υπήρξαν αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη, τα οποία ωστόσο τελικά ακολούθησαν τη γραμμή του προέδρου. Μόνο ο Παύλος Πολάκης επέκρινε την επιλογή Τσίπρα δημόσια, καθώς, όπως είπε, στο παρελθόν η Ράνια Σβίγκου ήταν κατά της διεύρυνσης του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας αυστηρή απάντηση καταρχάς στον Παύλο Πολάκη είπε  ότι «δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ο εκφραστής των απόψεων και των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ».

Στρεφόμενος και προς τον Θοδωρή Δρίτσα ανέφερε με έμφαση: «Εγώ έκανα μια προφανώς συνθετική πρόταση και σήμερα αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα θλιμμένα».

Ερμηνεύοντας τον Τσίπρα

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλές ερμηνείες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τα στόματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που του έκαναν κριτική λέγοντας ότι το κόμμα ΠΑΣΟΚοποιείται. Βάζοντας ένα στέλεχος των «53» στην θέση του Γραμματέα δείχνει ότι παρά την αποδυνάμωση της «Ομπρέλας» στην ΚΕ, ο πρόεδρος τους θέλει στο παιχνίδι και τους βάζει να «διαχειριστούν το κόμμα» λένε στελέχη του κόμματος ενώ προσθέτουν ότι με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το αριστερό ριζοσπαστικό του προφίλ. 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου, η οποία ανήκει μεν στην «Ομπρέλα», αλλά είναι μετριοπαθής, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε εκ του ασφαλούς, δίνοντας το κόμμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά σε ένα στέλεχος που ποτέ δεν θα του δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Το παρασκήνιο

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο και το παρασκήνιο της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την Πολιτική Γραμματεία σε ό,τι αφορά τα στελέχη που πρότεινε από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή τα στελέχη της «Ομπρέλας» παρέδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα μια πρόταση με τα ονόματα 12 στελεχών τους, από τα οποία έλειπε ο Νίκος Φίλης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους απάντησε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς το ποσοστό τους φτάνει το 22% μέσα στην ΚΕ και άρα η εκπροσώπηση τους πρέπει να είναι μικρότερη.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» αποφάσισαν να αποσύρουν από την πρόταση τον Νίκο Βούτση και τον Θοδωρή Δρίτσα, επιστρέφοντας την λίστα με 10 μέλη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε μόνος του αλλά δύο μέλη και στη συνέχεια έδωσε τον κατάλογο με τα οκτώ ονόματα, γνωρίζοντας ότι η «Ομπρέλα» θα καταθέσει και δική της πρόταση μέσα στην οποία θα είχε και τον Νίκο Φίλη, όπως και τελικά έγινε.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του προέδρου, ο οποίος πρότεινε 38 πρόσωπα για το όργανο της Πολιτικής Γραμματείας, στο οποίο επιπρόσθετα συμμετέχουν ex officio o πρόεδρος και οι δύο Γραμματείς (άρα συνολικά είναι 41 μέλη) ο Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε 4 υποψηφιότητες από την πλευρά της «Ομπρέλας» και συγκεκριμένα τους  Νίκο Φίλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Αννέτα Καββαδία και Πάνο Λάμπρου.

Τελικά από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα βγήκαν εκτός ο Στέφανος Τζουμάκας, η Σοφία Πανδή και ο Πέτρος  Καλκανδής και τη θέση τους πήραν ο Νίκος Φίλης, η Αννέτα Καβαδιά και ο Πάνος Λάμπρου.

Πρώτη σε σταυρούς βγήκε η Όλγα Γεροβασίλη, δεύτερος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις