Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο γιαλαντζί «υπερπατριώτης» Βορίδης κήρυξε την υπαναχώρηση της πατριωτικής πτέρυγας της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο γιαλαντζί «υπερπατριώτης» Βορίδης κήρυξε την υπαναχώρηση της πατριωτικής πτέρυγας της ΝΔ

Υπαναχώρηση της πατριωτικής πτέρυγας της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει «παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «προκλητικές ενέργειες δεν έχουμε διαπιστώσει».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τέτοιες απόψεις κυβερνητικών στελεχών – οι οποίες έχουν ως μοναδικό σκοπό να κατευνάσουν το κομμάτι της ΝΔ που θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει πιο δυναμική αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης – βοηθούν την Τουρκία στο να γκριζάρει και άλλα κομμάτια της ελληνικής επικράτειας το Αιγαίο.

Click4more Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Φέρτε και δεύτερη και τρίτη λίστα Πέτσα… Δεν θα σας σώσει

Μάλιστα κάποιοι χαρακτήριζαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «λαγό» καθώς ο Μάκης Βορίδης και κάποια αλλά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος μπορούν να λειτουργήσουν κατευναστικά προκειμένου να μην υπάρξουν έντονες  αντιδράσεις στην ΝΔ από την πλευρά όσων διαφωνούν με την τακτική του πρωθυπουργού και την λογική των συνομιλιών στην Χάγη.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν συγκεκριμένα με αφορμή την τοποθέτηση Βορίδη ότι «την ώρα που η Τουρκία εδώ και σχεδόν έναν μήνα παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με το Oruc Reis να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ολοένα και πιο κοντά στο Καστελόριζο, ο γιαλαντζί «υπερπατριώτης» κ. Βορίδης, που έλεγε «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας» τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών χειροκροτούμενος από τον κ. Μητσοτάκη, δήλωσε σήμερα ευθαρσώς πως το Oruc Reis δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ότι “πλέει σε διεθνή ύδατα”».

Και πρόσθεταν: «Περιμένουμε από κάποιον στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, πώς γίνεται η Τουρκία να μην πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες και συγχρόνως η Ελλάδα να ζητά – έστω και με τεράστια καθυστέρηση 8 μηνών – την επιβολή κυρώσεων. Οι αντιφάσεις αυτές όχι μόνο δεν πείθουν κανέναν, αλλά εκθέτουν τη χώρα αποδυναμώνοντας συστηματικά τα επιχειρήματά της στην ΕΕ για τις κυρώσεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου η οποία μετείχε στη συζήτηση με τον Μάκη Βορίδη τον ρώτησε ευθέως: «Δηλαδή ένα ερευνητικό πάει πάνω κάτω τόσο καιρό, συνοδεία πολεμικών πλοίων, ασκώντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας; Αυτό μας λέτε; Έχετε δει ξανά κράτος να βγάζει NAVTEX για να ασκήσει το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας; Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Το ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει παράνομη ενέργεια και παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος δίνει όλο το περιθώριο στην τουρκική πλευρά να συνεχίσει αυτό που κάνει και να το εξελίξει».

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «υπάρχει μία αμφισημία διαρκώς από την κυβέρνηση η οποία δεν δικαιολογείται για τη σοβαρότητα της κατάστασης». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση για πάνω από 6 μήνες κράτησε στάση αδράνειας και ανοχής. Σκόπιμα δεν ενεργοποίησε το πλαίσιο κυρώσεων που παρέλαβε γιατί δεν ήθελε να ταράξει τον Ερντογάν, πιστεύοντας ότι θα έχει έλεγχο των προσφυγικών ροών, εάν δεν βάζει το ζήτημα των κυρώσεων στο τραπέζι. Τούτο ενθάρρυνε την τουρκική πλευρά να παροξύνει την προκλητικότητά της».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις