Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ασκεί την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτικής της μεταπολίτευσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το γεγονός ότι μόλις τέσσερις ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας σχολιάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που από η ελληνική Βουλή περνάει σήμερα με τις ψήφους της ΝΔ η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τα εξοπλιστικά και την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «ο κ. Μητσοτάκης ασκεί – εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Stret Journal, η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, αναβαθμίζοντας σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μια πώληση που, εάν σε εκείνη συμπεριληφθούν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός, θα κόστιζε στην Τουρκία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάιντεν προέβη στο εν λόγω αίτημα στέλνοντας ανεπίσημη ειδοποίηση σε ηγέτες-κλεδί («key leaders») και στα δύο σώματα του Κογκρέσου: Βουλή και Γερουσία. Εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου δώσουν το πράσινο φως για την πώληση, τότε ο Μπάιντεν θα πρέπει βάσει νόμου να στείλει εν συνεχεία επίσημη ειδοποίηση για τη συμφωνία. Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει, όπως σημειώνεται στη δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει ακόμη πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα.

«Δίνουν στην Τουρκία αεροσκάφη με τα οποία κάνουν παραβιάσεις»

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Και ο κ. Μητσοτάκης, ως πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία».

Ο πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας την συμφωνία που περνάει σήμερα από την Βουλή ανέφερε ότι «, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε κάτι που ζητούσαν οι Αμερικάνοι από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και κανείς δεν το έδωσε. Όχι ο Καραμανλής, όχι ο Παπανδρέου, όχι ο Σημίτης, όχι ο Σαμαράς και προφανώς όχι εμείς: Την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. «

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Οι Έλληνες δεν διαμόρφωσαν απλώς την ιστορία, οι Έλληνες μας χάρισαν την ιστορία» - Live η ομιλία του στην Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη
Σε μία παρέμβαση με έντονο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιλάει για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας ως την πρώτη ολοκληρωμένη έκφραση των χαρακτηριστικών που έμελλε να καθορίσουν τη Δύση: Την περιέργεια, το θάρρος, τη φιλοδοξία και ένα ανήσυχο πνεύμα εξερεύνησης και ανακάλυψης του αγνώστου
REUTERS
Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι εδώ για να ενώσω την προοδευτική παράταξη» – Άνοιγμα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις
«Η κυβέρνηση που θα επιδιώξω να σχηματίσω, αν ο ελληνικός λαός με τιμήσει ξανά με την ψήφο του θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση, ριζοσπαστική με ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο»
Ο Αλέξης Τσίπρας 6
Επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα: Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τις ΗΠΑ – «Ύβρις», «γεράκι του πολέμου»
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τον στρατηγικό διάλογο Αθήνας και Ουάσιγκτον - Οι αιχμές για Τουρκία και καλώδιο και οι βαριές εκφράσεις για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Ρούμπιο και Δένδιας, συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για ΕΔ