Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ασκεί την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτικής της μεταπολίτευσης

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι μόλις τέσσερις ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας σχολιάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που από η ελληνική Βουλή περνάει σήμερα με τις ψήφους της ΝΔ η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τα εξοπλιστικά και την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «ο κ. Μητσοτάκης ασκεί – εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Stret Journal, η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, αναβαθμίζοντας σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μια πώληση που, εάν σε εκείνη συμπεριληφθούν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός, θα κόστιζε στην Τουρκία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάιντεν προέβη στο εν λόγω αίτημα στέλνοντας ανεπίσημη ειδοποίηση σε ηγέτες-κλεδί («key leaders») και στα δύο σώματα του Κογκρέσου: Βουλή και Γερουσία. Εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου δώσουν το πράσινο φως για την πώληση, τότε ο Μπάιντεν θα πρέπει βάσει νόμου να στείλει εν συνεχεία επίσημη ειδοποίηση για τη συμφωνία. Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει, όπως σημειώνεται στη δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει ακόμη πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα.

«Δίνουν στην Τουρκία αεροσκάφη με τα οποία κάνουν παραβιάσεις»

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Και ο κ. Μητσοτάκης, ως πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία».

Ο πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας την συμφωνία που περνάει σήμερα από την Βουλή ανέφερε ότι «, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε κάτι που ζητούσαν οι Αμερικάνοι από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και κανείς δεν το έδωσε. Όχι ο Καραμανλής, όχι ο Παπανδρέου, όχι ο Σημίτης, όχι ο Σαμαράς και προφανώς όχι εμείς: Την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. «

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις